© 2010–2021 Millas Mat

The Rhode Island Chili

on the road to Rhode Island

Jeg elsker chili, det er uten tvil en av mine favorittretter og jeg er alltid ute etter nye måter å koke den på. Denne er original på flere måter siden den inneholder treacle, kaffe og chipotlechili i adobosaus. Sistnevnte ingrediens er en liten skatt du kan finne i hermetikkhyllene i mange asiatiske forretninger og som du absolutt bør plukke med deg.

Ingredienser

smør og nøytral olje til steking

en teskje hele spisskuminfrø

en stor finhakket løk

en finhakket problano eller rød paprika

tre fedd finhakket hvitløk

en rød habanero

500 gr kjøttdeig

fire chipotlechili i adobosaus (kjøpes på boks fra feks. La Costeña) fint hakket

en teskje malt koriander

en teskje ungarsk eller spansk paprika

en teskje Black Treacle eller mørk sirup

en teskje lys brunt sukker

1,25 dl kald nybrygget kaffe

en boks (400 gr.) polpa, knuste tomater

en boks (400 gr.) sorte bønner

kokende vann

havsalt og sort pepper etter smak

revet ost, tortillachips, avocado, cherrytomater, frisk vårløk og rømme til garnering & servering

Finn frem en romslig gryte med lokk og sett den på full varme. Tilsett smør og olje og når alt har smeltet og freser godt tilsetter du de hele kuminfrøene. La de steke i et snaut minutt og rør hele tiden. Tilsett finhakket løk og stek den blank og myk før du tilsetter kjøttet og bruner det godt. Etterhvert tilsetter du paprika, habanero og hvitløk og rører det hele godt sammen. Paprikaen skal også bli myk så la det hele frese på god varme men du skal selvfølgelig ikke brenne grønnsakene så følg med og reguler temp. om nødvendig.

Tilsett koriander og paprika sammen med treacle og lys brunt sukker og rør det godt inn før du tilsetter chipotle, tomater, kald kaffe og de avrente bønnene. Skyll ut av tomatboksen med en snau dl. vann og tilsett også dette i gryten. Rør alt godt sammen og kok opp. La chilien koke i en god time og rør i den innimellom. La den koke inn litt uten lokk om du ønsker en fyldigere chili. Smak til med havsalt og pepper.

Serveres med garneringen som foreslås i ingred. listen og ikke glem å varme chipsene lett i ovnen før servering.