The Hot Hamburger Plate

en canadisk diner klassiker

Det var tyske immigranter som brakte retter med kvernet kjøtt til den Nye Verden for mer 300 år siden. Likeså er det med denne retten selv om den har gjennomgått mange forandringer siden da. Dette er en canadisk diner-klassiker som er kjent fra 1930 årene. Å legge et stykke toast under kjøttet gjorde man for å holde på sausen for man skal ha rikelig med saus til dette. Dette er på alle måten en generøs rett med masse sjarm og nostalgi og du står selvsagt fritt til å krydre kjøttet slik du ønsker for variasjon.

Ingredienser

hamburgerne:

400 gr kjøttdeig av okse

et egg

en spiseskje Worchestershiresauce

en spiseskje hvitløkspulver

en spiseskje løkpulver

havsalt og sort pepper etter smak

to til tre spiseskjeer brødkrumme eller panko

----

saus:

to spiseskjeer smør

to spiseskjeer hvetemel

en stor løk i tynne skiver

200 gr små champignon i skiver

omlag fire dl utblandet oksekraft, Maggi

havsalt og sort pepper etter smak

en spiseskje Marmite

----

fries, erter og et stykke ristet toast til servering

Bland sammen alle ingrediensene til hamburgerne. Jeg synes det beste er å trekke på meg et par engangshansker og mikse farsen for hånd. da får du en bedre følelse av hvordan farsen holder sammen. For deretter ut fire jevnt store burgere og gi de en pen bruning i pannen. de skal ikke gjennomstekes, de skal bare få en god stekeskorpe i denne omgang. Ta de ut av pannen og legg de over på en tallerken.

Kutt løk og sopp i skiver og tilsett litt mer smør i stekefettet fra pannen. Tilsett soppen og stek den pent gyllen før du tar den ut. Fres deretter løken myk og blank og tilsett mer smør om nødvendig. Når løken er klar drysset du over hvetemel og rører den godt inn. Hell over kraften litt etter litt og kok opp mellom hver gang. Når all kraften er brukt opp tilsetter du havsalt, pepper og Marmite. Legg burgerne over i sausen sammen med den stekte soppen og la burgerne koke seg ferdige i sausen. Det pleier å holde med et kvarters koketid men dette må ikke koke for hardt så sett på lokk og reguler varmen etter behov.

Mens sausen koker lager du fries i ovnen, rister brødet og koker ertene i lettsaltet vann i to til tre minutter.

Legg en toast på tallerkenen og topp med burgerne, øs saus over og legg opp fries og erter ved siden av. Server straks.