The Arroz con Pollo Burrito

burritos med limeris, sort bønnestuing og chilitokylling

Dette er min remake av de supergode burritos du får på Chipotle i USA. En burrito er et komplett måltid innpakket i en stor tortilla bakt på hvete. Jeg anbefaler ikke å forsøke dette med en tynn maistortilla siden de har en lei tendens til å revne. Du trenger en tortilla som er kraftig nok til å tåle presset - bokstavelig talt. Rekkefølgen på fyllet har også noe å si så begynn alltid med risen som danner en barrière mot de delene av fyllet som har mer fuktighet i seg.

Ingredienser

nok til tre store burritos:

kylling og marinade:

500 gr lårfilet av kylling

fire spiseskjeer vanlig olivenolje

en teskje oregano

to teskjeer La Costeña Chilito (chilikrydder og sitrus)

havsalt og sort pepper etter smak

----

sort bønnestuing med jalapeño og bacon:

100 gr flisrøkt bacon i terninger

en løk i tynne skiver

litt havsalt til løken

fire fedd hvitløk, tynt skivet

en grønn jalapeño i tynne skiver m/frø

en boks (400 gr) sorte bønner, godt avrent

en drøy dl kyllingkraft

to spiseskjeer smør

----

limeris:

to dl hvit basmati eller annen langkornet ris

fire dl vann

litt havsalt + mer til smaksetting senere

skall og juice av en lime

to spiseskjeer frisk sitronsaft

en håndfull finhakket frisk koriander

en god spiseskje smør

----

tre store hvetetortillas (24-30 cm)

en tomat i små terninger

en moden avocado i skiver

en håndfull revet ost

salsa og rømme til servering

varme tortillachips

Fremgangsmåte

Begynn med å marinere kyllingen. Pisk sammen olivenolje, oregano, chilito, havsalt og pepper og legg kyllingen i en pose. Hell over marinade, lukk posen med minst mulig luft og gi den en god massasje. Legg den kaldt i en times tid. Stek kyllingen ferdig på pannen og bruk mer olivenolje om nødvendig. Legg den til side og la den hvile på en tallerken. Hakk den deretter opp i små terninger.

Sett over risen til koking med havsalt i vannet og mens den koker opp og blir ferdig kan du begynne med bønnestuingen. Hakk opp baconet i små terninger og stek det sprøtt og gyllent i litt olivenolje. Når det er klart tar du det ut men beholder fettet i pannen. Tilsett løk sammen med litt havsalt og fres den blank og myk før du har i skivet hvitløk og tynt skivet jalapeño. La det frese i et minutts tid og tilsett bønner og kyllingkraft. Når nesten all væsken har kokt inn. Når bønnestuing er tykk og fyldig tilsetter du det stekte baconet tilbake i pannen og rører inn smøret.

Når risen er klar mikser du inn limeskall, limejuice, sitronsaft, koriander, smør og havsalt etter smak. Bruk en gaffel og miks det hele godt inn.

Kutt opp tomaten i små terninger, riv osten og del opp avocado i tynne skiver. Varm torilla i ovnen innpakket folie eller stek de raskt på hver side i en stor tørr panne eller på takke.

Slik monterer du en burrito som de gjør hos Chipotle.

Legg en tykk stripe med ris på tortillaen, fordel kyllingen oppå og deretter bønnestuing. Legg på litt fersk tomat og avocado og topp med revet ost. Fold inn sidene av tortillaen og brett den tett sammen. Legg den over på en stykke folie og pakk den inn på samme måte. Gjenta prosessen med de to andre og legg de på rist i ovnen ved 175 °C i ca. tjue minutter slik at de blir gjennomvarme. Del de i to igjennom folien ved servering sammen med varme chips, salsa og rømme.