Thanksgiving med litt dansk og fransk innflytelse
Amerikas store høytidsdag
Et år hadde jeg lyst til å forsøke noe nytt til Thanksgiving og jeg ble inspirert av et bilde jeg så i en av Nigella Lawsons bøker. Dette er ikke hennes oppskrift men hun gav meg ideen om å fylle kalkunfileter med et fyll basert på svinekjøtt og jeg må si at det ble aldeles nydelig. Dette er en stor middag med mye tilbehør og det er god del jobb- så planlegg godt og ikke minst finn ut av hva du kan og må lage dagen før og rekkefølgen du vil lage rettene i på selve dagen. Hele denne middagen laget jeg alene og med borddekking, blomster og tilberedning av velkomstdrink og dessert brukte jeg omtrent sju timer. Men med god hjelp av en eller to personer med hodet på rett plass så kan man lett halvere tiden.

Ingredienser
Thanksgivingmiddag for seks til åtte personer:
velkomstdrink Epletoddy fra Helsinge servert med kanelstang
——
to utbenede kalkunfileter på tilsammen ca. 2,5-3 kg i råvekt
kalkunfyll:
400 gr svinekjøttdeig
et egg
fire spiseskjeer ferske loffsmuler
to piseskjeer kremfløte
fire finhakkede smørsauterte banansjalottløk
to teskjeer frisk finhakket salvie
en spiseskje friske timianblader
havsalt og sort pepper etter smak
ubleket hyssing til oppbinding av kalkunen
smør og olje til bruning av kalkunen
——
øvrig tilbehør:
Kremete poteter med hvitløk og gressløk
Camilla Plums eplesaus med revet pepperrot
Rosenkålsalat med sitron og valmuefrø
Tranebærsaus med blåbær fra New England
——
Missippi Mud Pie til dessert servert med pisket krem
Fremgangsmåte
Begynn med kalkunen dagen før middagen skal serveres. Hvis kalkunfiletene er frosne må de først tines og det vil ta omlag et døgn i kjøleskap eller omlag seks til åtte timer i romtemperatur.
Mens kalkunen tiner lager du fyllet som skal inni siden dette har godt av å stå kaldt i noen timer. Rør først kjøttet seigt sammen med salt og miks deretter inn alle de andre ingrediensene. Kjenn på farsen om du trenger mer loffsmuler for fyllet må ikke være for fuktig. Dekk bollen med plast og sett den i kjøleskapet.
Når kalkunen er tint pakkes den ut av plasten og tørkes meget godt med kjøkkenpapir. Skjær lange snitt i hver filet men ikke helt gjennom så følg med og pass på at du ikke skjærer for langt. Tørk også godt inni snittflatene med kjøkkenpapiret. Fordel fyllet, det letteste ser å klemme det ned som en tykk pannekake og legge det inn i kalkunen men ikke helt ut i kantene siden det vil bli presset utover når kalkunen bindes opp. Så legger du kalkunkjøttet tilbake over fyllet og binder opp hele fileten både på tvers og på langs med ubleket hyssing. Til denne jobben er det best å være to for du må virkelig knytte det meget stramt. Pakk kalkunfiletene godt inni plastfilm og deretter i en tett plastpose og la de hvile i kjøleskapet til neste dag.
Når de skal stekes setter du ovnen på 180 °C og plasserer stekeristen midt i ovnen. Finn frem en dyp langpanne som rommer begge filetene og sett en teflonpanne på komfyren. Tilsett smør og olje i pannen og brun kalkunfiletene pent på alle sidene før de legges over i langpannen. Jeg bruker et digitalt steketermometer og setter kjernetemperaturen på 69-70 °C og lar de deretter stå i ovnen inntil de er klare. Dette vil ta +/- en time så husk å beregne god nok tid.
La filetene hvile under aluminiumsfolie i omlag et kvarter før du skjærer av hyssingen og skjærer opp fileten i centimetertykke skiver. Kalkunen smaker best servert noe lunken med glovarm saus.
