Thai Red Satay Curry

kylling, peanøtter og chili

Satay Curry finner du på menyer i både Malaysia, Thailand og Indonesia og den er basert på peanøtter og kokosmelk. Denne oppskriften er fra Thailand og benytter seg av en spesielt god currypaste samt klassiske ingredienser som ketjap, fiskesaus og hvitløk. Jeg tilsetter også frisk chili for et ekstra kick. Kyllingen bør marineres dagen før men selve tilberedningen tar ikke mye mer enn en halvtime. Mens risen koker blir kyllingen ferdig i ovnen og du kan konsentrere deg om sausen.

Ingredienser

kylling og marinade:

600 gr utbenet lårfilet av kylling

fire spiseskjeer kokosmelk (spar resten av boksen til sausen)

halvannen spiseskje peanøttsmør

en toppet spiseskje lys brunt sukker

halvannen spiseskje Thai Red Currypaste, Lee Kum Kee eller Maesri

en spiseskje ketjap manis, søt soyasaus

en spiseskje thai fiskesaus, nam plah

en teskje havsalt

----

satay currysaus:

3,2 dl kokosmelk (bruk resten av boksen fra marinaden)

to gode spiseskjeer peanøttsmør

en spiseskje ketjap manis, søt soyasaus

en spiseskje thai fiskesaus, nam plah

en spiseskje lys brunt sukker

en spiseskje Thai Red Currypaste, bruk den samme du brukte i marinaden

en teskje revet hvitløk

en finhakket rød habanero eller thaichili, kan sløyfes

en teskje havsalt

litt vann eller mer kokosmelk til justering av sausen

----

dampet jasminris, frisk koriander, lime, skivet chili og knuste peanøtter til servering

Fremgangsmåte

Pisk sammen alle ingrediensene til marinaden i en romslig bolle slik at kyllingen får plass. Legg i filetene, del de i to om de er veldig store og trekk på deg et par hansker slik at du får massert marinaden godt inn i kjøttet. Dekk bollen med to lag plastfolie og sett den kaldt til neste dag.

Når du er klar til å lage curry setter du ovnen på 190-200 °C og finner frem en panne som tåler å stå i ovnen. Hell to spiseskjeer nøytral olje i pannen og brun kyllingen i omlag tre minutter på hver side til den har pen farge. Den skal ikke gjennomstekes nå. Mens kyllingen stekes tilsetter du resten av marinaden fra bollen. Sett deretter pannen i ovnen og la den stå i 25 minutter.

Finn frem en passende kjele og tilsett kokosmelk, peanøttsmør, currypaste, brunt sukker, hvitløk, chili, ketjap, fiskesaus og havsalt. Sett på varmen og pisk alt godt sammen. Se til at alt peanøttsmøret løses opp. Når sausen koker skrur du ned varmen og lar den småkoke i omlag seks minutter til den har tyknet litt. Rør om innimellom og når den er klar tar du den av varmen.

Ta ut pannen fra ovnen og hell over sausen. Bruk en tresleiv og skrap opp all fonden fra bunnen slik at alt mikses inn i sausen. Vil du ha en litt tynnere saus kan du tilsette litt vann eller mer kokosmelk om du har noe igjen. Smak til med havsalt.

Server curryen over dampet jasminris og topp med litt frisk koriander, tynt skivet chili, knuste peanøtter og limebåter som man kan klemme over mens man spiser.