Thailandskee kokospanerte reker med chilisaus

søtt og sprøtt

Alt du trenger til disse herlige rekene er julienneskåret slangeagurk og en bolle dampende varm jasminris. Oppskriften er fra den thailandske byen Ao Nang der dette er populær gatemat mens i den vestlige verden er det typisk cocktailparty eller restaurantmat.

Ingredienser

110 gr hvetemel samt litt ekstra

en klype salt

en halv teskje chilipulver

halvannen dl lyst øl (Budweiser fungerer fint)

et egg (skilt)

en halv dl kaldt vann

150 gr kokosmasse

tjue til tjuefem store rensede scampi eller tigerreker uten skall med halen på

solsikke eller peanøttolje til fritering

——

søt chilisaus:

to spiseskjeer sukker

en halv liter vann

en stor rød renset chili uten frø

tre fedd hvitløk

en spiseskje thai fiskesaus (nam plah)

en halv spiseskje riseddik

en halv teskje maisenna

en til to spiseskjeer vann

Begynn med å lage chilisausen så den rekker å avkjøle seg. Ha sukker og vann i en kjele og kok det opp så sukkeret oppløses helt. Ha i chili, hvitløk, fiskesaus og eddik, kok opp på nytt og la alt småkoke i åtte til ti minutter. Miks sammen maisenna og vann og hell dette nedi sausen i en tynn stråle mens du pisker hele tiden. Skru opp varmen så sausen tykner og ta den av varmen når den har fått en lett sirupsaktig konsistens. Hell sausen over i en bolle og la den avkjøles.

Miks sammen mel, salt og chilipulver i en bolle. Lag et krater i melblandingen og tilsett øl og eggeplomme. Pisk alt godt inntil du har en glatt røre og la den svelle i en halvtimes tid.

Pisk eggehvitten halvstiv og tilsett denne i røren sammen med vannet. Bruk en slikkepott og vend alt sammen med rolige bevegelser.

Rens og forbered rekene, tørk de godt med kjøkkenpapir så de ikke er våte, dette er viktig for at resultatet skal bli sprøtt og godt. Legg rekene over i en bolle, røren i en annen bolle og kokosmassen i en egen bolle til slutt. Varm oljen til 180 °C i en tykkbunnet gryte eller en wokpanne. Det er tryggest å bruke et steketermometer.

Dryss litt mel på rekene, dypp de så i røren og deretter i kokosmassen før du har dem over i oljen. Friter rekene i to minutter på hver side før du legger de over på kjøkkenpapir og lar de renne godt av seg. Hold de varme på en ildfast tallerken i ovnen mens du friterer resten. Server de med chilisausen.