© 2010–2022 Millas Mat

Thai Green Curry

fersk currypaste gjør det meste

Du får kjøpt ferdig thai green currypaste* på de fleste matbutikkene, men det er uendelig mye bedre og lage sin egen. Med litt motorisert hjelp er det både raskt og enkelt. Dette er en autentisk oppskrift uten det berømmelige begrepet tilpasset norske ganer som ofte betyr at alt særpreg og smak er fjernet - så her får du smaken av det ekte Thailand på kjøkkenet ditt.

Ingredienser

green currypaste:

tre stilker banket og finsnittet sitrongress

fem fedd hvitløk

tre hele grønne thaichili

en stor sjalottløk

en tommelstor bit frisk revet galangal eller ingefær

en stor håndfull frisk hakket koriander m/stilkene

en liten håndfull frisk thaibasilikum

en halv teskje malt koriander

en halv teskje malt spisskumin

en halv teskje hvit pepper

tre spiseskjeer thai fiskesaus (nam plah)

en teskje fermentert rekepasta

friskpresset limejuice etter smak

revet palmesukker etter smak

en til to dl ekstra tykk kokosmelk (spar resten av boksen til selve curryen)

——

curryen:

resten av kokosmelken (ca. to dl)

2 1/2 dl kyllingkraft

ca. 50 gr av currypasten

500 gr kyllinglårfilet i små biter

tre kaffir limeblader

en til to terninger frossen hakket spinat (kan sløyfes)

en håndfull hel thaibasilikum

thai fiskesaus (nam plah) og palmesukker til justering av smaken

litt rød chili til garnering

ris til servering

Bank sitrongresset flatt med en kjøttklubbe eller flatsiden av en kniv og hakk det deretter fint opp, ha det over i en prosessor sammen med alle de øvrige ingrediensene til currypasten og hell i litt av kokosmelken. Kjør alt sammen til en tykk saus og tilsett litt mer kokosmelk om nødvendig for og mikse alt godt sammen. Du skal ikke ha en rennende saus men det må være nok fuktighet til at maskinen får jobbet det hele sammen.

Hell halvannen dl av kokosmelken i en dyp panne og kok opp, den skal redusere seg litt og tykne noe. Tilsett currypasten, rør den godt inn og la den steke litt for å frigjøre aromaene. Etterhvert vil du se at litt olje har dannet seg rundt currypasten. Dette er kokosoljen. Tilsett kyllingen og rør den godt inn i pasten før du heller over resten av kokosmelken og har i kyllingkraften. Kok opp og ha i fiskesaus, kaffir og palmesukker og la det hele småkoke i et kvarters tid. Om du ønsker ekstra grønnfarge kan du nå legge i en blokk fryst spinat eller finmalt thaibasilikum. Ha i bambusskudd og la de bli gjennomvarme før du smaker og sjekker om curryen trenger mer fiskesaus eller palmesukker. Rør deretter inn hele blader av thaibasilikum og server curry og ris i separate boller med friske limebåter til å klemme over maten. Ha gjerne en skål med rekechips til.

*hvis du ikke finner alle ingred. til currypasten der du er kan du bruke en ferdig currypaste men se da etter merker som Aroy-D, Thai heritage, Mae Anong eller Healthy Boy Brand. De kan også kjøpes online.