Texas Red Chili

med tørket pasilla, arbol, guajillo, chipotle og anchochili

Jeg har gledet meg til å forsøke oppskriften på det som mange mener er ekte chili con carne. I Texas lager de sin chili uten hele tomater og bønner men med et stort spekter av ulik tørket chili. Slike chilier er ikke vanlige å finne i de fleste norske butikker men det finnes norske nettbutikker* som sender de pr. post og det fungerer kjempefint. For en chilielsker som meg er dette gull verdt. Jeg serverer den som den er med tradisjonell garnering og en skål med varme tortillachips. I Texas serveres den gjerne med ris til. Ferdig chili er supert å fryse ned i passende porsjoner.

Ingredienser

nok til fire personer:

to pasilla, hel og tørket

fire chipotle, helt og tørket

fire arbol, hel og tørket

tre guajillo, hel og tørket

tre ancho, hel og tørket

omlag fire dl kokende vann

----

nøytral olje til steking

to store grovhakkede løk

tre fedd hvitløk, finhakket

600 gr kjøttdeig av okse

ceylonkanel, mexicansk allehånde, koriander og oregano etter smak

tre spiseskjeer tomatpuré

fire dl utblandet kyllingkraft

kokende vann til å fylle på om nødvendig

en til to spiseskjeer masa harina* til å tykne sausen med

juice av en frisk lime

havsalt etter smak

----

revet ost, rømme og frisk koriander til garnering

varme tortillachips til servering


Klipp opp de tørkede chiliene med en saks og fjern stilkfestene og frøene. Klipp de opp i mindre biter og rist de lett i en tørr panne over medium varme. Når de begynner å lukte godt heller du over kokende vann, setter på lokk og lar de rehydrere i omlag ti minutter. Kjør både chili og vannet de har ligger i til en glatt saus i en blender og sett den til side.

Sett en romslig gryte på medium varme og tilsett noen spiseskjeer nøytral olje. Fres all løken blank og myk og etter hvert bruner du kjøttet og hakker det godt opp mens det stekes. Når kjøttet er klart tilsetter du hvitløk og lar den steke med før du har i alle de tørkede krydderiene. Rør de godt inn og la de få litt varme slik at de begynner å lukte godt. Tilsett tomatpureen og stek den i et halv minutts tid før du røren den inn. Tilsett omlag to dl av chilisausen og la den også få steke litt før den røres inn og tilsett kraften. Kok opp og la chilien koke i omlag halvannen time men gjerne opp mot to timer. Fyll på med litt mer kokende vann om det virker for tørt nedi gryten.

Hvis du ønsker en fyldigere chili kan du nå røre inn litt masa harina* som er et mexicansk maismel. Tilsett frisk lime og smak til med havsalt om nødvendig.

Garner og server.

*Krydra.no (ikke spons)