© 2010–2021 Millas Mat

Teriyakistekt ris med biff

en avhengighetsskapende rett fra Ontario

Stekt ris er hva jeg gjerne lager når jeg har mindre rester av ulike grønnsaker om trenger å blir brukt opp. Denne varianten kommer fra en japansk familie i Canada som gjør noe såpass u-asiatisk som å tilsette litt smør i risen. Men det fungrer og gjør retten ekstra saftig og du unngår det litt tørre preget som stekt ris lett kan få. Rester blir til nydelig lunsj dagen etter.

Ingredienser

gir fire porsjoner:

2 1/2 dl rå ukokt basmatiris

3,75 dl vann

1/3 terning hønsebuljong

----

250 gr biffkjøtt i små terninger

en halv teskje natron

en teskje maisenna

sort pepper etter smak

to til fire spiseskjeer teriyakisaus eller ferdigkjøpt type

litt frisk revet ingefær etter smak

----

150 gr broccolitopper og tynt skivet stilk

120 gr gulrot i små terninger

100 gr grønne aspargesbønner eller brekkbønner

to finsnittede vårløk

en halv løk, finhakket

to egg, lett sammenpisket

en håndfull frosne erter

japansk ramenpepper etter smak (Shichi-mi tōgarashi)

litt havsalt eller MSG og sukker etter smak

nøytral olje til steking

en spiseskje smør

ristede sesamfrø til garnering

Kok risen dagen før eller minst to timer før du skal begynne å lage mat. Koker du den samme dag sprer du den utover et lite fat i et tynt lag slik at den tørker. Ikke dekk den med plast.

Kutt opp biffen og bland den sammen med natron, maisenna, teriyaki, pepper og revet ingefær. Sett den deretter til side.

Forbered alle grønnsakene slik at de er klare til å gå i woken og pisk sammen eggene i en liten bolle.

Sett woken på god varme og tilsett litt olje. Hell i eggene og stek de inntil du har en myk og litt løs eggerøre. Skli den over på en tallerken og tørk raskt over woken med litt kjøkkenpapir.

Tilsett biffen sammen med all sausen som har samlet seg i bollen og stek den pent brun, ha den deretter over på samme tallerken som eggene. Tilsett litt mer olje i woken og tilsett broccolistilkene, løk og gulrot. Fres det lett gyllent og tilsett bønnene og ertene. Når de er stekt litt har du i all risen og vender den rolig inn. Etterhvert tilsetter du resten av grønnsakene og smaker til med litt ekstra teriyaki. Dryss over havsalt og sukker og ha eggene og biffen tilbake i woken. Tilsett smøret og ha det smelte ned i risen og smak til med ramenpepper om du liker litt chili.

Server med et lite dryss sesamfrø.