Teppanyaki fried rice med tempurareker

jernplate og gode skills

En teppanyaki er en stor glovarm jernstekeplate som man bruker for å tilberede japansk mat, men det er minst like mye matlaging som show, det vet alle som har vært på et slikt sted. Nå regner jeg ikke med at mange har en slik plate hjemme, men du kommer langt med en stor wok eller en stekepanne. Dette er en japansk stekt ris som er svært populær og som får følge av knasende sprø tempurareker. Oppskiften er en omarbeidet variant av Benihanas originale oppskrift.

Ingredienser

gir fire porsjoner:

nøytral olje til steking og koking av rekene

250 gr langkornet ris, kokt dagen før og avkjølt

to spiseskjeer smør

tre fedd revet hvitløk

en medium stor gulrot

en medum stor finhakket løk

to finsnittede vårløk

150 gr bacon i strimler

havsalt og sort pepper etter smak

to egg

tre spiseskjeer soyasaus

en spiseskje sake (japansk risbrennevin)

----

tolv rensede scampi u/hale

en pakke tempura batter-mix (Yutaka, Blue Dragon el.)

Mos sammen mykt smør og hvitløk og sett det til side. Finhakk løk og gulrot og snitt vårløken. Skjær opp baconet og finn frem de øvrige ingrediensene. Rens scampi og hold de kjølige under plastfolie.

Sett en wok på medium varme og tilsett litt stekeolje. Knekk i eggene og hakk de godt opp og la de stivne før du legger de over på en tallerken. Tilsett litt mer olje og fres bacon, løk, den hvite delen av vårløken og gulrot til det er lett karamellisert. Krydre med litt pepper og legg det over på en tallerken sammen med eggene.

Tilsett halvparten av hvitløkssmøret i woken og ha i all risen. Hakk den godt opp så kornene separeres og la den bli gjennomvarm. Tilsett soya og sake og vend det inn sammen med resten av smøret, grønnsakene, baconet og eggene. Smak og juster med havsalt og pepper før du legger risen over i en ildfast form og dekker den med folie. Hold den varm i ovnen ved 160 °C.

Pisk sammen vann og tempuramix og dypp rensede sacmpi i røren før du legger de direkte over i varm olje som bør holde omlag 170 °C. Kok de gylne og sprø før du serverer de sammen med risen. Garner med grønn vårløk.