© 2010–2021 Millas Mat

Tangerinekylling

friskt og syrlig

Tangeriner er ganske lik en mandarin i utseende men har en mer utpreget sitrussmak. De har vært kjent i Asia i mer enn 3000 år og dyrkes i stort monn flere steder og konsentrert saft med fruktkjøtt kan kjøpes året rundt. Her i Norge selges frukten på asiatiske markeder når de er i sesong men får du ikke tak i tangerinefrukt eller juice kan du blande clementinjuice sammen med litt sitronjuice. Dette er en kinesisk kyllingrett med en stor fanskare over hele verden og dens opprinnelse er fra Szechuanprovinsen som er kjent for sitt utmerkede kjøkken men som er litt sterkere enn tradisjonell kinesisk mat.

Ingredienser

middag for to:

en halv kilo kyllingfilet i tynne strimler

en teskje maisenna

to finhakkede rødløk

fem tørkede knuste chili

kvernet sort pepper etter smak

to teskjeer frisk revet ingefær

to spiseskjeer friskpresset tangerinejuice

to spiseskjeer mørk soyasaus (ketjap)

en toppet spiseskje hoisinsaus

en halv teskje sukker

en halv teskje chilipasta (sambal olek) tilsatt litt revet hvitløk

to spiseskjeer tangerineskall kuttet i strimler

en spiseskje hvitvinseddik eller riseddik

en teskje sesamolje

nøytral olje til steking

dampet ris til servering

Miks sammen kylling og maisenna og sett det til side. Ha den finhakkede løken over i en liten bolle, i en annen bolle mikser du sammen knust chili, pepper og ingefær og i den tredje bollen mikser du sammen tangerinejuice, strimlet tangerineskall, soya, hoisinsaus, sukker og chilipasta med hvitløk.

Varm opp omlag en halvliter med olje i en wok til den når vel 105 °C, bruk gjerne et steketermometer. Friter kyllingen og hell ut oljen etter fritering men hold tilbake et par spiseskjeer. Legg kyllingen over på en rist dekker med noen lag kjøkkenpapir for å holde den sprø.

Varm opp oljen til den så vidt ryker og fres den knuste chilipepperblandingen i 15-20 sekunder. Tilsett løken og kyllingen og miks alt godt sammen, fres i et minutts tid. Tilsett tangerinejuiceblandingen og eddik og avslutt med å mikse inn sesamoljen. Server maten straks sammen med dampet ris.