© 2010–2022 Millas Mat

Tadka daal

gryte med gule splitterter

Daal er en enkel linserett fra det nordlige India og er populær på grunn av flere faktorer. De er billige å lage, de metter godt og ikke minst er de praktiske fordi maten mer eller mindre passer seg selv mens du går i gang med alt det andre man har å gjøre den dagen. Og du kan nyte en god porsjon med verdens beste samvittighet siden dette er svært sunt og næringsrikt.

Ingredienser

gir fire gode porsjoner:

400 gr gule splitterter, bløtlagt natten over

en liter vann

en halv teskje gurkemeie

en halv teskje malt koriander

en halv teskje garam masala

fire kaffir limeblader

to spiseskjeer solsikkeolje

en teskje hele spisskuminfrø

to fedd finhakket hvitløk

en liten finhakket løk

halvannen teskje chilipulver

fire flådde grovhakkede ferske tomater

havsalt og sort pepper etter smak

Legg splittertene i bløt natten over.

Finn frem en romslig kjele og ha ertene over i den. Hell på vannet og tilsett gurkemeie, koriander, garam masala og limebladene. Rør alt godt sammen og kok opp. Bruk en hullsleiv og skum av det laget som samler seg på toppen. Skru ned varmen og la ertene småkoke i 30-40 minutter. Fyll på med litt mer kokende vann om du ser at ting er i ferd med å koke seg tørt.

Varm litt olje i en panne og tilsett spisskuminfrø og stek de i et minutts tid eller til det begynner å lukte godt av dem. Tilsett løk og hvitløk og stek videre i omlag fem minutter til løken begynner å mykne og bli gyllen. Rør inn chilipulveret etterfulgt av tomatene. Smak til blandingen med havsalt og pepper og la den småkoke på lav varme i ti minutter.

Tilsett alt innholdet fra pannen over linsene og rør alt godt sammen. Kok opp og la det koke videre i et kvarters tid inntil ertene er møre og gryten har tyknet. Tynn ut med litt kokende vann om nødvendig. Smak til med mer havsalt og pepper og server den rykende varm sammen med brød.