© 2010–2022 Millas Mat

Tacos al Pastor

chilimarinert grillet svinekjøtt og fersk ananas

Dette er ikke en rask og enkel taco, dette er mer som et prosjekt som man koser seg med og gleder seg til over noen flere dager. Tradisjonell al Pastor er en høyt verdsatt mexicansk rett og er milelangt unna "norsk taco". Når der er sagt smaker dette helt fantastisk og er så absolutt noe å by gjester på.

Ingredienser

to hele ancho chilier, renset for frø og stilk

to hele pasilla eller guajillo chilier, renset for frø og stilkt

en dl kyllingkraft

to teskjeer nøytral olje

en teskje tørket oregano

en teskje hele spisskuminfrø

en spiseskje achihotepulver eller pasta

en chilipotlechili i adobosaus + to teskjeer av sausen fra boksen

en halv dl hvitvinseddik

tre fedd hvitløk

2 1/2 teskje havsalt

to teskjeer sukker

et kilo svinestek eller svinenakke

250 gr bacon i skiver

----

til servering:

maistortillas

en finhakket hvit salatløk

en bunt frisk hakket koriander

en liten fersk ananas i små terninger

en glass klassisk salsa verde

frisk lime i båter

Rist chiliene i en tørr panne ved medium varme inntil de får gylne flekker og begynner å lukte godt. Hell deretter over kyllingkraften og kok opp. Hell alt over i en liten kjele, dekk den delvis med et passende lokk og sett den til side.

Tørk av pannen og sett den tilbake på medium varme. Ha i oljen og når den er varm tilsetter du spisskumin, oregano og anchiote. Etter et halvt minutts tid tilstter du hvitløk og anchochilien med sausen fra boksen. Kok opp og ha i eddik, havsalt og sukker og ta pannen av varmen.

Ha alt innholdet fra pannen over i en blender sammen med innholdet fra kjelen og kjør det sammen til en jevn saus.

Kutt kjøttet i tynne flate strimler og ha det over i en bolle, trekk på deg plasthansker og masser inn chilisausen. Se til at alt dekkes godt. Kle en engangsform i folie med bacon og legg kjøtt og bacon i formen lagvis til alt er brukt opp. Dekk formen godt med plastfolie og sett den kaldt i minimum seks timer men den kan stå i opptil to døgn.

Sett formen nedi en dyp langpanne kledd med folie og bak den ved 135 °C i omlag fire timer. Endel fett vil renne nedi pannen i løpet av denne tiden.Ta formen ut av ovnen, la den avkjøles litt før du dekker med folie og setter den kaldt til neste dag.

Tipp kjøttet i formen ut på en fjøl og skap av overflødig fett. Kutt kjøttet i tynne skiver så du får fine marmorerte skiver av kjøtt og fett. Stek kjøttet i en jernpanne over god varme til det får fine stekte flekker.

Rens og kutt ananasen i skiver og pensle den med fettet fra kjøttet. Bak det ved ca. 210 °C i omlag 25 minutter. Kutt deretter ananansene i mindre biter. Server kjøtt og ananas i varme maistortillas med salsa verde, salatløk, hakket koriander og frisk lime.