Sterk Szehuansuppe

Hot n' Sour 汤

Denne suppen er både mat og medisin og er helt ypperlig for en som er forkjølet. Den metter, men er allikevel lett og den skal ha et godt hint av chili og sort riseddik. Den river litt i smaksløkene så det er ikke en suppe alle liker. Men for de som liker sterk kinesisk mat er dette en innertier og for svært mange er den et fast innslag når de er ute å spiser kinesisk mat.

Ingredienser

gir tre porsjoner suppe:

tolv dl god kyllingkraft

to små gulrøtter, juliennet

en liten boks bambusskudd, juliennet

seks shitakesopp, bløtlagt og skivet opp

en liten håndfull strimlet svartsopp, bløtlagt

en finhakket rød chili m/frø

en spiseskje revet frisk ingefær

en hel stjerneanis

en bit hel kanel

0,6 dl lys soyasaus

0,6 dl kinesisk sort riseddik (chingkiang)

en spiseskje mørk soyasaus (ketjap)

hvit pepper etter smak

en teskje sambal olek (chilipaste)

tre spiseskjeer maisenna utrørt i litt vann

to sammenpiskede egg

noen dråper sesamolje

to finsnittede vårløk til garnering

----

en stor kyllingfilet

en spiseskje lys soyasaus

en halv spiseskje riseddik

hvit pepper etter smak

en teskje maisenna

Fremgangsmåte

Bløtlegg begge soppene i hver sin bolle med kokende vann helt over. La de ligge i bløt i omlag en halvtime. Kutt deretter shitake i skiver, svartsoppen er strimlet og kan brukes som den er.

Forbered alle de øvrige grønnsakene, hakk chilien og riv ingefæren. Kutt kyllingen i tynne strimler og miks den godt sammen med soya, eddik, pepper og maisenna. Sett den til side.

Kok opp kyllingkraften i en romslig kjele og legg i anis og kanel og tilsett gulrot, bambusskudd, sopp, ingefær og chili. La det hele koke i fem til åtte minutter. Tilsett deretter kyllingen og rør den godt inn før du fortsetter med å tilsette lys soya, sort riseddik, mørk soya og hvit pepper. Kok videre i ca. fire minutter. Plukk ut anis og kanel og pisk sammen maisenna og vann som du heller i suppen mens den småkoker. Når suppen har fin fylde pisker du sammen eggene og tilsetter de i en tynn stråle. La eggene stivne i ca. ti sek før du rører forsiktig.

Server suppen i passende boller og garner med vårløk før servering.