© 2010–2022 Millas Mat

Szechuansuppe

Hot n' sour 四川省

Denne suppen finnes i mange varianter med jeg liker denne med svinekjøtt og frisk koriander. Oppskriften er en tradisjonell variant fra kokken Ming Tsai og er bearbeidet og oversatt av meg selv. Den er sterk, syrlig, aromatisk og har den velkjente sursøte smaken vi kjenner godt fra andre kinesiske retter. Får du tak i szechuanpepper så bruk det i stedet for vanlig pepper i denne oppskriften.

Ingredienser

gir to gode porsjoner:

300 gr svinekjøtt i meget tynne korte strimler

to teskjeer sesamolje

en teskje maisenna

peanøttolje eller annen nøytral olje til steking

——

fire hakkede tøkrede røde chili eller chiliflak (her justerer du selv styrken)

en spiseskje revet ingefær

en liter kylling eller svinekraft

en teskje sukker

en liten boks bambusskudd i tynne strimler, godt avrent

150 gr skivet shitakesopp eller østerssopp (bruk gjerne tørket sopp som må ligge en stund i kokende vann)

to lett sammenpiskede egg

en spiseskje maisenna mikset med litt vann til en lett paste

to teskjeer riseddik

sesamolje etter smak

lys soyasaus etter smak

to finsnittede vårløk

en liten håndfull frisk hakket koriander

havsalt og hvitt eller sort pepper etter smak

to blokker tynne ramen, kokt

Miks sammen svinekjøtt, sesamolje og maisenna i en bolle og sett den til side for marinering en liten stund. Varm noen spiseskjeer olje i en gryte og fres kjøttet til det får en fin stekeskorpe og sett det til side på en tallerken. I gryten tilsetter du litt mer olje om nødvendig og har i chili og ingefær. Rør godt mens det freser lett og tilsett deretter kraft, sukker, bambusskudd og sopp og kok det opp.

Kok nudlene i vann og legg de over i passende suppeboller.

Smak til suppen med havsalt og pepper, ha i maisennablandingen og rør konstant så suppen tykner lett. Tilsett deretter riseddik, soya, sesamolje, snittet vårløk og frisk koriander sammen med kjøttet fra pannen og smak til suppen på nytt med havsalt og pepper om nødvendig.

Mens suppen småkoker pisker du sammen eggene i en liten bolle og heller de nedi den kokende suppen i en tynn stråle så det danner seg tynne tråder. En gaffel kan være til god hjelp her for å fordele eggene.

Ønsker du en litt spissere smak så kan du tilsette mer riseddik men ikke overdriv og øs suppen over nudlene. Server straks.