Syrisk krydret kylling Dajaj med gulrotsalat og fries

friskt og godt fra Damaskus sine kjøkken

Første gangen jeg hørte om Syria var i kristendomstimene på barneskolen. I dag snakkes det om Syria i en ganske annen setting. Landet er revet i stykker av krig og konflikt, mange titusener er drept og millioner er på flukt. Syrias vakre og rike kultur har kommet helt i skyggen av de siste årenes hendelser. #Cookforsyria ble lansert i London i 2016 og jeg har latt meg inspirere av en av de mest populære kyllingrettene så du kan du lage kylling og fries på syrisk vis. Kombiner gjerne fersk spinat eller grønne bønner sammen med kyllingen for ekstra god smak.

Ingredienser

middag for to til tre personer:

500 gr lårkjøtt av kylling i medium store terninger

en teskje sterk paprika (pimenton)

en teskje søt paprika

en halv teskje malt spisskumin

en kvart teskje malt kanel

en teskje grillkrydder

to gode klyper havsalt

sort nykvernet pepper

litt smør og olivenolje til steking av kyllingen

fersk spinat eller grønne bønner (kan sløyfes)

----

gulrotsalat:

to medium store gulrøtter, revet

saften av en halv appelsin

en klype havsalt, sort pepper og sukker

frisk finhakket bladpersille

----

hummus, mykt flatbrød og fries til servering

Kutt kyllingen i mindre biter og ha de over i en bolle. Tilsett alle krydderiene sammen med havsalt og pepper og gni det hele godt inn i kjøttet. Sett det til side mens du lager hummus og setter potetene i ovnen. Rist mandelflakene lett gylne i en tørr panne og legg de til side i en skål.

Riv gulrøttene i en bolle og miks inn appelsinsaft sammen med havsalt og sukker til du får en fin balanse mellom det friske og det litt salte. Miks inn koriander og la salaten trekke i noen få minutter. Varm smør og olje i en dyp panne, bruk god varme og dropp i all kyllingen. Spre den utover og la den ligge i fred i noen minutter så den får litt farge før du begynner å snu på den. Reguler varmen ved behov og rør ofte så kjøttet brunes jevnt. Tilsett spinat eller rensede grønne bønner mot slutten av steketiden.

Krydre potetene med litt havsalt og grillkrydder og varm flatbrødene i en tørr stekepanne. Legg opp kylling, poteter, flatbrød, hummus og gulrotsalat og server straks.