Svinekjøtt i kinesisk plommesaus

sursøtt og friskt

Glem de fæle glassene med oransje sursøt saus og forsøk deg på denne oppskriften i stedet. «lld og vann, eddik, pickles, salt og plommer. Ild koker vann og kokken er dirigent. Så spiser herren og hans sjel er i balanse» skrev en elev av den kinesiske filosofen Confucius (Kongzi) i 600 år fvt. og mer trenger vi vel ikke å si om denne verdensberømte retten.

Ingredienser

gir to til tre porsjoner:

500 gr indrefilet av svin i tynne strimler

to sammenpiskede egg

en drøy dl maisenna

to dl peanøttolje til fritering

en rødløk i tynne skiver

to tomater i grove biter eller en kvart kilo spinat

en grønn paprika i tynne strimler

en liten boks ananas i biter (spar på laken til sausen)

——

sursøt saus:

tre spiseskjeer asiatisk plommesaus eller plommesyltetøy

to spiseskjeer tomatketchup eller mild chilisaus

fem spiseskjeer ananaslake

en til to teskjeer eplecidereddik

lys soyasaus etter smak

en klype kinesisk fivespice

dampet sushiris til servering

Fremgangsmåte

Vend kjøttet i sammenpisket egg og deretter i maisenna. Rist av overflødig jevning og stek kjøttet gyllent i varm olje i små porsjoner. La det renne godt av seg på kjøkkenpapir mens du ordner grønnsaker og lager sausen.

Varm opp tre spiseskjeer olje og stek løken i ca. et minutt. Tilsett så alle de øvrige grønnsakene (bruker du spinat så vent med denne til slutt) og la de frese seg blanke og myke. Pisk sammen alle ingrediensene til sausen og hell dette over grønnsakene. Kok opp og ha i kjøttet og kok videre i noen få minutter. Miks deretter inn forvellet spinat (se tips nederst i teksten).

Hvis sausen blir for tykk kan du tilsette litt vann men normalt sett skal ikke dette være nødvendig. Smak til med lys soyasaus før servering sammen med dampet sushiris.

Forvellet spinat lager du ved å først skylle spinaten godt i iskaldt vann i et dørslag, hell over en liter kokende vann, skyll den på nytt i iskaldt vann og klem ut så mye vann du kan med hendene. Spre bladene utover på et rent kjøkkenhåndkle og klapp den tørr.