© 2010–2022 Millas Mat

Svenske kroppkakor med poteter og grønne erter

svensk husmannskost med eller uten bacon

Dette er en grønn variant av de tradisonelle svenske kroppkakor som vanligvis sett lages med kun poteter som base, vil du lage den er oppskiften her. De grønne i disse er det ertene som står for og de gir en litt friskere smak i min bok. Denne retten har mye til felles med den norske kompen, også kjent som komle, ball eller potetball. Du kan også fylle kroppkakor med bacon, men her har jeg fulgt oppskriften fra Rachel Khoo og hennes bok The Little Swedish Kitchen.

Ingredienser

gir seks stykker, nok til to

150 gr poteter, kokt og lett avkjølt

150 gr grønne erter, tint

ca. 150 gr potetmel

et egg

havsalt, pepper, revet muskat og allehånde etter smak

----

topping:

en finhakket rødløk

150 gr bacon, finhakket

litt smør til steking

finsnittet gressløk

rørte tyttebær

Kok potetene i godt saltet vann inntil de er litt møre utenpå men litt faste i midten. Hell av vannet og la de avkjøle seg litt. Ha ertene i en ildfast bolle og helle over kokende vann. La de stå i et par minutter så de tiner men ikke la de ligge i vannet. Da mister de fargen. Ha ertene i en blender sammen med egget og kjør det til en noenlunde glatt masse.

Riv potetene på den grove siden av et rivjern og ha de over i en romslig bolle. Hell over ertemassen og tilsett havsalt, pepper og krydderier. Bland det godt sammen før du rører inn mesteparten av potetmelet. Det er ikke sikkert du trenger alt. Du skal ende opp med en fast deig som er lett klissete. Del den inn i seks jevnt store boller og dropp de i kokende saltet vann. De vil synke til bunns og flyte opp som en dupp når de er klare. For meg tok det ca. ti minutter men det vil variere noe. La de ligge i fred mens de er i vannet.

Mens de koker steker du løk og bacon i litt smør på pannen og krydrer godt med hvitt pepper. Finsnitt gressløk og finn frem tyttebær. Anrett i dype tallerkener og server gjerne svensk tunnbrød til.