Svenska kjöttbullar Volym Två

en mer krydret kjøttbolle

Dette er min andre oppskift på Sveriges kanskje mest kjente rett, kjöttbullar. Min andre oppskrift finner du forøvrig her men denne er annerledes. Her bruker vi både okse og svin sammen med litt andre krydderier og vi steker bollene i ovnen før de has over i varm saus. Vil du kjøre den klassiske stilen serverer du dette sammen med kokte poteter drysset med dill eller persille og rørte tyttebær. En homage til The Swedish Chef som kan oppleves her. Men mine kan ikke brukes som tennisballer, de er altfor saftige og gode.

Ingredienser

to spiseskjeer smør

en halv finhakket løk

0,6 dl melk

to store egg

30 gr. loffsmuler

tre kvart teskje sort malt pepper

en kvart teskje malt muskatnøtt

en kvart teskje malt allehånde

halvannen teskje finmalt havsalt

en klype cayennepepper

400 gr svinekjøttdeig

400 gr kjøttdeig av storfe

----

fløtesaus:

to spiseskjeer smør

tre spiseskjeer hvetemel

7,5 dl varm oksekraft

en drøy dl kremfløte

en halv teskje sukker

en kvart teskje Worchestershiresauce

havsalt og sort pepper etter smak

Fremgangsmåte

Finhakk løken og fres den blank og myk i smør sammen med litt havsalt. Ha den over i en romslig blandebolle som du skal lage selve farsen i (sett pannen til side, du skal bruke den etterpå til sausen). Hell på melken, knekk i eggene og tilsett loffsmulene. Rør det godt sammen og tilsett deretter havsalt og alle krydderiene. Bland dette godt inn i det som på kokkespråket kalles en "slurry".

Tilsett kjøttet og begynn miksingen, bruk hendene eller en tresleiv og når det hele er blandet godt sammen dekker du bollen med plast og setter den kaldt i en times tid. Dette gjør at smakene får satt seg og loffsmulene blir godt hydrerte og smelter inn i kjøttet.

Form ut små boller av farsen på størrelse med en liten hel valnøtt. Sørg for at de blir noenlunde jevne og bruk kalde lett fuktede hender når du triller dem ut, det er det letteste. Legg de ferdige bollene på et stekebrett kledd med aluminiumsfolie som er lett penslet med nøytral olje.

Stek bollene ved 215-220 °C i omlag 20-25 minutter og mens de er i ovnen begynner du med sausen. Smelt smøret i pannen du freste løken i og tilsett hvetemelet. Rør godt og la det koke ut til du får en gyllen lys karamellfarge. Pisk deretter inn litt og litt av den varme kraften. Når ca. halvparten av kraften er pisket inn tilsetter du resten av kraften sammen med fløten og koker det hele opp. Tilsett havsalt, pepper og sukker sammen med Worchestershiresauce og la sausen småkoke i omlag ti minutter til den har tyknet noe. Smak til og før du legger i kjøttbollene fra ovnen over i sausen og lar alt bli gjennomvarmt.