Svenska kjöttbullar med gräddsås

den tradisjonelle varianten

Ekte svenske kjöttbullar med god autentisk smak er ikke de samme som du får på IKEA. Her får du en original svensk oppskrift fra Skåne med tilhørende fløtesaus. Kjöttbullar er kanskje Sveriges mest kjente matrett utenlands, mye takket være møbelgiganten som jeg synes har fjernet alt særpreget i retten i tillegg til at selve kjøttets kvalitet er diskuterbart. Så derfor - lag dine egne, det er enkelt. Server gjerne disse på tradisjonelt vis med kokte poteter overstrødd med hakket dill og rårørte tyttebær.

Ingredienser

kjöttbullar for fire personer:

250 gr kjøttdeig av okse

250 gr kjøttdeig av svin

tre skiver loff uten skorpe, kuttet i små terninger

havsalt og sort pepper etter smak

en dl melk

et egg

en halv finsnittet purre

en spiseskje finhakket ansjos eller en spiseskje Worchestershiresaus

en knivsodd sterk skånsk eller engelsk sennep (Colmans)

——

skånsk gräddsås:

to spiseskjeer hvetemel

to spiseskjeer smør

fire dl oksekraft

havsalt og sort pepper etter smak

en dl kremfløte eller matfløte

lys soyasaus etter smak

Fremgangsmåte

Bløtlegg loffen i melken i noen minutter og hell av alt som loffen ikke absorberer. Rør kjøttdeigen sammen med salt før du tilsetter loffen sammen med egg, pepper, ansjos og sennep. Finhakk purren og bland den i til slutt. Miks sammen alt til en jevn farse. La den hvile kaldt under plast i en halvtimes tid men gjerne lengre eller over natten.

Trill valnøttstore kjøttboller og stek de pent brune i en panne i en blanding av smør og litt solsikkeolje. Legg de over på en tallerken etterhvert som de stekes. Behandle de forsiktig siden er rå i midten og fortsatt litt skjøre.

Til sausen smelter du smøret i en kjele og pisker i melet. Rør godt og la blandingen koke til den er gyllenbrun. Spe ut med kraften litt etter litt og pisk godt mellom hver gang. La sausen koke i ca. ti minutter for å få vekk den rå melsmaken. Tilsett fløten og smak den til med soya og eventuelt mer havsalt samt sort pepper.

Dropp kjøttbollene i sausen og la de koke i noen minutter så de blir helt gjennomvarme.