Surret lammestek med sjysaus

kjøp økologisk lam

Surret lammestek er noe av det lekreste og samtidig det enkleste du kan servere dine gjester. Du trenger litt tid, et steketermometer, frisk rosmarin (styr unna den tørkede nå) og fersk hvitløk og selvfølgelig godt økologisk kjøtt. Jeg synes dette er fantastisk sammen med min mors herlige fløtegratinerte poteter samt sesongens grønnsaker.

Ingredienser

en økologisk surret lammetsek på halvannen til to kilo

bladene fra en stor kvisk frisk rosmarin

en teskje havsalt

rikelig med nykvernet sort pepper

to gulrøtter i tynne skiver

en løk i tynne skriver

femten sorte pepperkorn

noen kvister frisk timian

to laurbærblader

en liter kokende vann

——

sjysaus:

avsilt kraft fra lammesteken (tilsammen en halv liter)

en dl god rødvin

en drøy spiseskje soya

halvannen spiseskje mainsenna utblandet en dl kaldt vann

havsalt og sort pepper etter smak

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 120 °C og finn frem en liten langpanne. Stikk små hull i steken og stikk inn tynne skriver med hvitløk. Finhakk rosmarin og bland dette sammen med saltet og gni inn hele steken med dette samt rikelig med pepper.

Skjær opp grønnsakene og legg steken oppå disse i langpannen. Dryss på pepperkorn og legg i laurbærbladene og timian. Stikk steketermometeret inn i den tykkeste delen av steken og sett den på 70 °C. Hell kokende vann i langpannen og sett steken i ovnen. Beregn 2 1/2-3 timers steketid.

Når steken er ferdig tas den ut av langpannen og pakkes inn i aluminiumsfolie. Sil deretter kraften fra pannen ned i en kjele og kok den ned inntil du har en halv liter stekekraft. Tilsett rødvin og soya og kok opp. Pisk sammen maisenna og vann og pisk dette inn til en fyldig saus. Kok den i omlag 15 minutter og smak den til med mer soya samt salt og pepper.