© 2010–2021 Millas Mat

Kyllingbryst med sopp og fløte

Supremes de Volaille aux Champignons fra Julia Child

Dette er nok en oppskrift fra Julia Childs berømte kokebok Mastering the Art of French Cooking fra 1961. Jeg valgte å beholde rettens originale tittel men godt oversatt betyr det kyllingbryst med sopp og fløte og det er akkurat det dette er. Ovnsstekte saftige kyllingbryst i en kremete soppsaus med deilig smak av hvitvin og sitron. Hvis du vil servere dette på fransk vis så kan du lage opp en porsjon pommes frites og litt frisk grønn salat eller du kan bare severe salat og en bit brød til. Skal det være riktig flott kan jeg også trygt anbefale Annapoteter til.

Ingredienser

fire jevnt store kyllingbrystfileter

en halv teskje friskpresset sitronsaft

en kvart teskje salt

en stor klype hvitt pepper

fem spiseskjeer smør

en spiseskje revet sjalottløk

250 gr fersk sopp i skiver

en klype havsalt

saus:

en halv dl oksekraft

en halv dl madeira eller hvit vermut

to dl kremfløte

havsalt og sort pepper etter smak

to spiseskjeer frisk finhakket persille

Sett ovnen på 180 °C og gni inn kyllingbrystene med sitronsaft, salt og pepper. Smelt smøret i en dyp panne som tåler å stå i ovnen og rør inn sjalottløken mens smøret skummer. Gi de noen få minutter i pannen uten at de tar farge. Tilsett soppen i pannen sammen med saltet og rør jevnt i noen minutter til sopen slipper vannet sitt. Kok inn mesteparten av væsken, legg i kyllingen og gi de en lett gyllen farge på begge sider.

Dekk pannen med et stykke bakepapir, ikke bruk folie, det blir for tett, og stek kyllingen ferdig i ovnen. Bruk gjerne steketermometer hvis du er redd for at kyllingen ikke blir gjennomstekt med etter ca. 30-40 minutter bør den være ferdig.

Ta pannen ut av ovnen og sett den tilbake på kokeplaten, legg kyllingbrystene på en ildfast tallerken og sett den i ovnen så kyllingen holder seg varm mens du lager sausen.

Hell oksekraft og vin nedi pannen med smør og sopp. Skru opp varmen og rør hele tiden til sausen har fått en sirupsaktig konsistens. Hell i fløte og kok videre til sausen har tyknet litt. Ta sausen av varmen og smak den til med mer sitronsaft, salt og pepper. Rør inn persillen og vend kyllingbrystene i sausen før servering.