Sukiyaki

japansk biffgryte med grønnsaker og shitake

Sukiyaki er en tradisjonell japansk høst- og vinterrett og spises ofte til bōnenkai. En feiring av årets slutt. I noen familier er det fast tradisjon at far i huset tilbereder maten denne kvelden og man spiser samlet rundt et bord. Du står ganske fritt til selv å velge hva du vil putte i din sukiyaki av grønnsaker, sopp og sjømat. Velg det du selv liker.

Ingredienser

sukiyakisaus:

en dl sake (japansk risbrennevin)

en dl mirin (søt japansk risvin)

en dl lys soyasaus

30 gr demerarasukker

----

150 gr grillet yakitofu

et lite hode kinakål, grovt snittet

fire vårløk

en halv løk i tykke skiver

en stor gulrot, juliennet

fire til seks shitakesopp, renset

fire store villreker, renset m/hale (kan sløyfes)

250 gr mør biff, tynt skivet

bløtkokte egg eller rå egg

dampet sushiris og sorte sesamfrø

Kutt opp biffen i tynne skiver og forbered alle grønnsakene. Sett også over risen til koking slik at den er klar når maten er klar.

Kok opp sake og mirin og tilsett sukker og soyasaus i en liten kjele. Når sukkeret har smeltet tar du kjelen av varmen.

Finn frem en jernpanne med lokk eller en japansk tradisjonell nabemono om du har en slik og smelt noe av fettet fra biffstykket. Stek deretter vårløken til den har lett gylne flekker og ta den ut av pannen. Stek biffstykkene raskt og ta de ut før du heller i sausen og koker shitake og tofu under lokk i noen minutter. Etterpå legger du i grønnsakene,vårløken og kjøttet og lar det koke så det blir gjennomvarmt og grønnsakene blir møre men ikke vasne. Følg godt med, det er snakk om få minutter.

Server sukiyaki med dampet ris og en skål sammenpisket egg eller bløtkokte egg som til ramen om du ikke ønsker å spise rå egg.