Steak Diane

en klassisk rett fra New York

Den originale oppskriften på denne retten ble første gang trykket i Le Guide Culinaire av Escoffier så langt tilbake som i 1907. Den fikk et skikkelig oppsving i 1950-årene og ble igjen svært populært 1970-årene og har igjen blitt populær på 2000-tallet. Matretter rullerer og kommer tilbake akkurat som moten. I likhet med mange slike eldre oppskrifter finnes det mange varianter. Navnet er også litt ubestemmelig men de fleste kulinariske eksperter mener at retten har fått sitt navn etter Jegergudinnen Diane (noen ganger stavet Diana). Dette går raskt så forbered alle ingrediensene på forhånd og finn frem alle ingrediensene som skal i. Jeg liker og servere skikkelig retro med enten rosmarinsauterte pannestekte poteter eller fries for en raskere variant og grønne erter.

Ingredienser

middag for to:

to medium store entrecôte, lett utbanket til jevn tykkelse

to banansjalott, tynt skivet

100 gr champignon i skiver

en spiseskje smør

et fedd finhakket hvitløk

en spiseskje Worchestershiresauce

en teskje ekte Dijonsennep

i underkant av en dl god Cognac

2,25 dl kremfløte

frisk finhakket bladpersille + litt til garnering

litt god e.v. olivenolje

havsalt og sort pepper etter smak

----

500 gr kalde kokte poteter i terninger

smør til steking

havsalt og sort pepper etter smak

to generøse kvister frisk rosmarin

----

grønne erter til servering

Dryss havsalt og pepper på ei fjøl og vend biffene i dette. Bank eller kjevle de ut til ca. halvannen cm tykkelse, varm olje i pannen og brun biffene raskt på hver side. Ta de ut av pannen og legg de til side på en tallerken. Behold fettet i pannen.

I pannen, tilsett sjalottløk, havsalt og pepper og fres dette raskt i noen minutter, tilsett skivet sopp, smør og knust hvitløk og stek i noen minutter til. Tilsett Worchestershiresauce og sennep i pannen og rør dette godt ut.

Tilsett Cognac og brenn av alkoholen men ikke gjør dette rett under kjøkkenviften - jeg holder pannen ut i rommet. Ha i kremfløte og mesteparten av persillen og rør dette godt inn. Legg deretter biffene tilbake i pannen og kok sausen videre i noen minutter. Øs sausen over biffene og snu på dem et par ganger til de er gjennomvarme.

For å lage potetene så varm smør i pannen og legg potetene i med snitteflaten ned. Legg i bladene fra to medium store kvister rosmarin og la de steke med. Ha på havsalt og pepper. Ikke snu på potetene før de har fått en fin gyllen stekeskorpe under. Anrett biffene med sausen på toppen og det siste drysset med persille. Server med potetene og ertene ved siden av.