Stifatho

gresk kjøttgryte

I motsetning fra hva mange nordmenn kanskje tror så har faktisk et såpass varmt land som Hellas også sin vintermat. De spiser slettes ikke gresk salat og grillede kebab hele året igjennom og de har ikke ferske tomater året rundt heller. Så hvis du besøker dette landet utenom sommersesongen så kan du være så heldig å finne denne herlige gryten på mange spisesteders sesongmenyer. Den utmerker seg med sin spesielle krydring som du også finner spor av i mange tradisjonelle retter fra de baltiske land og den får en nydelig sødmefylt smak fordi den kokes på hermetiske tomater og mørkt øl og ikke bare vin. Server den med ris eller kokte poteter. Denne gryten kan lages god tid i forveien og egner seg ypperlig til frysing.

Ingredienser

en kilo oksekam eller lammebog i tykke skiver

en halv liter tomata passata (mosede tomater, ikke tomatpuré)

to spiseskjeer sherryeddik

en drøy halv dl vanlig olivenolje

en halv liter mørkt øl (stout)

omlag 700 gr løk skåret i tynne båter

seks knuste einebær

en sterk tørket chili med frø

5 fedd knust hvitløk

to spiseskjeer lys brunt sukker eller muscavadosukker

en halv spiseskje revet sitronskall

en liten bit av en hel cassiakanelstang (ikke bruk malt kanel)

en liten kvist frisk rosmarin

fire kvister frisk timian

en halv spiseskje hele spisskuminfrø

en halv spiseskje hele sorte pepperkorn

omlag en spiseskje havsalt eller mer etter smak

en dl korinter eller vanlige rosiner

Ta ut kjøttet et par timer før du skal begynne så det får romtemperatur.

Finn frem en stor gryte med tilhørende lokk, varm den opp til like over middels varme og tilsett all olivenoljen. Tilsett all løken og fres den inntil den har falt sammen og er lett gyllen, da tar du den ut og legger den til side på en tallerken. Deretter bruner du kjøttet i mindre porsjoner og det er viktig at kjøttet brunes og forsegles på alle kanter så ikke ha for mye kjøtt i gryten av gangen. Etterhvert som kjøttet blir ferdig legger du dette over på en tallerken sammen med løken.

Skru ned varmen noe og tilsett alle krydderiene sammen med sitronskall og rosmarin samt timian og fres de lett inntil de begynner å lukte godt, ha deretter i eddik og kok den nesten helt inn inntil den ser ut som en tynn sirup. Deretter tilsetter du løken og kjøttet tilbake i gryten og heller på tomater, øl, sukker og salt og heller på nok kokende vann så at kjøttet akkurat dekkes og legg i de knuste hvitløksfeddene.

Kok opp og skru ned varmen så lavt du kan uten at det slutter å boble og la den koke først i drøye to timer. Da sjekker du om det trengs mer væske men vanligvis skal ikke dette være nødvendig. Om ikke kjøttet er aldeles smørmørt så koker du gryten videre. Koketiden på en Stifatho kan komme opp i fire timer, det avhenger helt av kjøttet du bruker så vær sikker på at du har beregnet nok tid.

Når kjøttet er klart tar du det ut av gryten og koker inn sausen så den tykner noe sammen med korintene og smak deretter til med sukker, salt og evt. mer eddik før kjøttet legges tilbake i gryten og blir gjennomvarmt før servering.