Steak au Poivre

fransk biff med peppersaus

Når du virkelig skal diske opp med noe som er enkelt men allikevel fantastisk godt og smakfullt så er dette oppskriften for deg. Nydelig stekt pepperbiff og en perfekt saus som faktisk lages på kun fire ingredienser direkte i pannen. Ekte fransk bistromat. Tilbehøret er også svært enkelt og vil du ikke lage dine egne fries så bruk en type bistrofries fra frysedisken. Her har jeg ovnsbakt ferske asparges til og dresset de lett med god olivenolje og frisk sitron. lager jeg dette til Nyttår eller på vinteren ellers bruker jeg gjerne fersk rosenkål.

Ingredienser

middag for to:

en spiseskje smør og en spiseskje nøytral olje

to jevnt store entrecôte eller filet mignon på ca. 175-200 gr. i råvekt

havsalt etter smak, jeg bruker en snau teskje Maldonsalt eller Fleur de Sel

tre spiseskjeer sorte pepperkorn, grovt knust i kvern eller orter

en dl god Cognac

to dl okse - eller kalvefond

en snau spiseskje Dijon

to dl kremfløte eller creme double

Fremgangsmåte

Pakk ut biffene minst en time før tilberedning og tørk godt av kjøttet med kjøkkenpapir. Legg de på en fjøl og flat de lett ut med en klubbe om de er ujevne i tykkelsen.

Knus pepperet i en morter eller bruk en kvern og spre pepperet utover fjølen sammen med havsaltet. Vend biffene i dette på begge sider og klem krydderet godt fast på kjøttet

Sett en jernpanne på god varme (litt over middels temp.) og mål opp cognac, fond og fløte hver for seg slik at dette er klart ved komfyren. Ikke glem sennepen og fyrstikkene.

Ha smør og litt nøytral olje i pannen og stek biffene på hver side til de har en pen skorpe. Hell i Cognac og flamber. Legg deretter biffene på en tallerken og hold de varme under folie. Hell kraften i pannen og kok opp, hell i fløten og pisk det godt sammen. Smak til med sennep og drei på pannen jevnlig mens sausen koker og reduseres litt. Legg biffene tilbake i sausen sammen med all kjøttsaft som har samlet seg og tilt lett på pannen så du kan øse sausen over biffene.