Staney Tucci Gnocchi

potetpasta med klassisk salviesmør

Gnocchi er en svært gammel rett fra romertiden og ble opprinnelig ikke laget med poteter i det hele tatt. Semule og egg var hovedingrediensene og det var romerske legionærer som spredt retten til store deler av Europa. Fra begynnelsen av 1700 tallet ble potetene introdusert og de kom fra Nord-Italia der det var gode forhold for dyrking av dem. De tidligste variantene av gnocchi kom gjerne med stekt squash, ristede brødsmuler, olivenolje og revet ost eller som her - med salviesmør. .

Ingredienser

gir fire gode porsjoner:

700 gr melne poteter, kokt og delvis avkjølt

et stort egg + en eggeplomme

havsalt etter smak

en kvart teskje malt muskat

to teskjeer god e.v. olivenolje

100-125 gr hvetemel eller pastamel (tipo 00)

omlag 85 gr finrevet parmesan

ekstra hvetemel og semule til utbaking og rulling

vanlig olivenolje til steking

----

salviesmør:

to + tre spiseskjeer meierismør, tilsetter i to stadier

to finhakkede sjalottløk

20 gr frisk salvie, grovt revet opp

to fedd finhakket hvitløk

seks spiseskjeer finrevet parmesan

litt av kokevannet fra gnocchi

havsalt og sort pepper etter smakFremgangsmåte

Kok potetene helt møre i saltet vann med skallet på. Skrelle de når de er så kalde at du kan ta i dem uten å brenne deg og legg de over i en store blandebolle. Mos de godt med en gaffel eller bruk en ricer om du har det.

Pisk sammen egg og eggeplomme i en liten bolle med muskatnøtt og olivenolje. Lag et krater i de moste potetene og hell i eggemassen. Dryss parmesan og mesteparten av melet langs kanten på bollen og bring alt sammen gradvis. Tilsett havsalt. Juster med litt olje om nødvendig og elt deigen sammen med hendene. Etter hvert tar du den ut av bollen og ruller mindre deler av deigen ut til lange pølser på noe over fingertykkelse. Bruk en deigkutter og del de inn i mindre biter, klem de litt med med en gaffel for å lage riller. Legg de deretter over på stekeplater drysset med semule så de ikke klistrer seg sammen.

Mens de hviler begynner du med sausen. Preparer alle ingrediensene og finn frem en dyp sautepanne. Smelt to spiseskjeer smør og la det bli brunt. Dette skjer først når smøret slutter å frese i pannen og blir stille. Drei på pannen og reguler varmen etter behov. Når du ser at smøret begynner å skifte farge har du i sjalottløk og lar den frese litt. Etter hvert tilsetter du opprevet salvie og finhakket hvitløk. La dette frese litt og sett pannen til side for et øyeblikk.

Kok gnocchi i saltet vann og når de begynner å stige mot overflaten gir du de omlag et halvt minutt til og fisker de ut av vannet med en hullsleiv og har de direkte over i pannen sammen med noe av kokevannet. La det blande seg litt før du skrur ned varmen og tilsett resten av smøret, la det smelte ned og ha i parmesan og rør det hele sammen. Tilsett mer kokevann etter behov og rist på pannen slik at sausen emulgerer slik den skal. Smak til med havsalt og pepper før servering.