Sriracha og sitronspaghetti med chili pangrattato

sterkt og enkelt på tallerkenen

Ikke alle liker at man tukler med klassiske italienske pastaretter med sitron, persille, hvitløk og chili men noen ganger fungerer det superbra med noen nye tilsetninger. De fleste kjenner nok til Sriracha nå og den selges nærsagt overalt. Den thailandske chilisausen fikk et voldsomt oppsving i salget etter finanskrisen i 2008 når såkalte foodtrucks ble populært. Billig, fersk og velsmakende mat tok over for dyre restauranter og folk fikk etter hvert kjøpt flasker av sausen direkte fra matvognene. Det tok ikke lang tid før den fant veien til butikkene og da var det gjort. Pangrattato er bare en av italienerens mange måter og bruke opp daggammelt brød på og i perioder med matmangel og fattigdom ble det brukt på pasta som en erstatning for parmesan.

Ingredienser

pasta for to:

200 gr linguine eller spaghetti

tre spiseskjeer e.v. olivenolje

to fedd hvitløk, tynt skivet

en liten bunt frisk bladpersille, stilker og blader separert og finhakket hver for seg

tre til fem spiseskjeer Sriracha (Flying Goose Brand)

saften av en halv sitron

kokvarmt pastavann

----

chili pangrattato:

50 gr lyst brød revet i små biter (ciabatta eller foccacia er supert om du har)

tre spiseskjeer vanlig olivenolje til steking

to fedd hvitløk, revet

en toppet spiseskje Sriracha (Flying Goose Brand)

knuste chiliflak eller smak

havsalt etter smak

Sett over vann til pastaen og finn frem en romslig panne til å lage pangrattato. Riv opp brødet i små biter på størrelse med en fingernegl er fint. ha olje i pannen og stek de lys gylne og vend på dem regelmessig. Når de begynner å bli gylne i kantene. Tilsett hvitløken og la den steke med i noen sekunder før du har i chilisausen. Rør det hele godt sammen og sprinkle over chiliflak og havsalt. Spre smulene utover på en tallerken for avkjøling.

Bruk den samme pannen du laget smulene i og tørk av den med kjøkkenpapir om nødvendig. Tilsett olje i pannen og ha i skivet hvitløk. La den bli myk men ikke la den få noe særlig farge så pass på varmen. Tilsett de finhakkede persillestilkene og rør de inn. Etter omlag tjue sekunder har du i chilisausen og rister litt på pannen slik at det blandes. Ta pannen av varmen og tilsett sitronsaften. Kok pastaen ferdig, ta ut en kopp av kokevannet før du heller av resten og ha pastaen over i pannen. Sett pannen tilbake på medium varme og miks inn omlag frem spiseskjeer av kokevannet. Tilsett de finhakkede persillebladene og litt mer pastavann om du ser at det trengs og fordel pastaen i to passende tallerkener. Sprinkle over pangrattato og server straks.