Sprøstekt torsk med japansk soyasmør og stekte grønnsaker

vinterfisket er endelig i gang

Nå som vinteren er her betyr det at fisket er i gang og årets fineste torsk er endelig i butikken. Det må utnyttes og her er en oppskrift på pannestekt torsk med en soyasmørsaus som brukes både over fisken og grønnsakene. Siden dette er asiatisk liker jeg å servere ris til men poteter eller quinoa fungerer også eller bare lag mer grønnsaker. Dette er en fiskemiddag tatt til et høyere nivå uten at den krever masse ekstra innsats. Og du, bruk ekte smør til sausen.

Ingredienser

middag for to:

500 gr torskefilet, renset og usaltet

nøytral olje til steking

havsalt og sort pepper etter smak

----

japansk soyasmør:

100 gr meierismør, smeltet og brunet

en halv dl lys soyasaus

to spiseskjeer finhakket koriander

en halv finhakket chili eller knuste chiliflak

juicen av en presset lime

----

damper ris til servering

wokstekte grønnsaker (hodekål, grønnkål, spinat, løk, gulrot)

Pakk ut fisken og tørk den godt med kjøkkenpapir. Krydre med havsalt og pepper og legg den til side så saltet får litt tid til å trekke inn i fisken. I mens kan du forberede alle grønnsakene slik at de er klare for woken, chili, koriander og lime til smørsausen og sett over risen til koking.

Ha smøret i en kjele og sett det på full varme. Pisk godt mens smøret koker opp og etter hvert begynner å skumme. Da brunes smøret raskt så pisk hele tiden og pass godt på så det ikke brenner seg. Når det er klart heller du smøret over i en ildfast bolle og lar det avkjøles litt.

Sett en wok på høy varme og tilsett litt olje. Tilsett løk, gulrot, grønnkål og kål og gi de noen minutter før du tilsetter spinat og edamame til slutt som bare skal varmes lett. Krydre lett med havsalt og pepper og ha det hele over i en serveringsbolle. Pisk inn soyasaus i det avkjølte smøret og tilsett koriander, chili og lime.

Sett en panne på varmen og ha i nok olje til at bunnen dekkes. Legg i fisken og la den få pen stekeskorpe før den snus forsiktig med en bred stekespade. Torsk har lett for å gå i oppløsning så vær lett på hånden. Arranger fisken på toppen av grønnsakene sammen med ris og soyasmøret ved siden av. Serveres straks.