Spicy linseboller og couscoussalat

belgfrukter er veien å gå for et bedre kosthold

Jo mer belgfrukter du kan få inn i dietten din jo bedre er det og i disse deilige bollene er linser hovedingrediensen. Du kan bruke brune eller grønne alt ettersom hva du har. Jeg har alltid forskjellige typer på glass, de er holdbare i måneder, de er billige i innkjøp og på fine glass er de super-dekorative. For meg er de en standby-ingrediens og noe alle burde ha tilgjengelig. Det eneste du må huske er å bløtlegge de kvelden før om du ikke bruker hermetiske.

Ingredienser

middag for to:

en halv gul løk

et stort fedd hvitløk

en rød chili m/frø

en spiseskje e.v. olivenolje + litt ekstra

halvannen dl grønne eller brune linser, bløtlagte over natten og kokte eller tilsv. mengde hermetiske linser (tre dl.)

100 gr hele valnøttkjerner, ristede

en halv spiseskje malt spisskumin

en teskje paprikapulver

en halv teskje hot paprika (pimenton)

en håndfull frisk hakket koriander

presset sitron etter smak

havsalt og sort pepper

to spiseskjeer kikertmel (gram flour)

nøytral olje til steking

----

couscoussalat:

125 gr couscous

en god spiseskje smør

en god klype havsalt

sort pepper etter smak

en halv teskje paprikapulver

presset sutron etter smak

en håndfull delte cherrytomater

frisk finhakket persille

ristede maiskorn

Fremgangsmåte

Bløtlegg linsene kvelden før og kok de møre i lettsaltet vann. Koketiden pleier å være en sanu time men smak og sjekk før du heller av vannet.

Fres løk, hvitløk og chili i en panne med litt smør til det mykner og ha det over i en prosessor. La det avkjøles litt mens du forbereder de øvrige ingrediensene. Pannen skal du bruke igjen etterpå så ikke vask den.

Rist valnøttene i en tørr langpanne i ovnen ved 150 °C i ca. 10-12 minutter.

Tilsett linsene i prosessoren sammen med de ristede valnøttene og olivenoljen og kjør det hele sammen til en grov masse. Tilsett alle krydderiene sammen med frisk koriander og presset sitron (spar resten av sitronen til couscousen). Kjør det hele videre til en fin masse og skrap den over i en bolle. Vend inn litt ekstra olivenolje (en drøy spiseskje) sammen med kikertmel ved hjelp av en slikkepott og avslutt med havsalt og sort pepper. Vend det hele godt sammen.

Sett ovnen på 225 °C og legg bakepapir på stekeplaten. Dypp en passende skje i kaldt vann og trill boller av farsen som plasseres på brettet. Sprinkle over litt nøytral olje og stek dem i mellom 15-20 minutter til de er gylne og litt sprø på overflaten.

Mens de er i ovnen lager du couscoussalat. Ha couscous i en ildfast bolle og legg på smør, havsalt, pepper og paprika. Hell på kokende vann til det står ca. en cm. over grynene og dekk bollen med plastfolie. Rist maiskornene gylne på pannen med litt smør, del tomatene og hakk persillen. Etter ca. ti minutter er couscousen klar, tipp den over på et passende serveringfat og fluff den godt opp med to gafler, miks inn sitronsaft og noen av grønnsakene og la resten ligge på toppen. Serveres straks sammen med de varme linsebollene rett fra ovnen.

Ønsker du litt saus til kan raita, lettrømme eller yoghurt naturell passe godt til.