© 2010–2020 Millas Mat

Spekemattallerken med smørdampet sommerkål og frisk fersken

norsk sommer på tallerkenen

Finnes det noe mer som lyser av norsk sommer enn spekemat? Reker kanskje - selv om de strengt tatt er bedre i vinterhalvåret. Måten jeg liker å servere spekemat på er ganske så tradisjonell men jeg liker også et litt fruktig element som jordbær, melon eller som her, fersken sammen med alt det salte. Jeg synes også at Rørosflatbrødet er ualminnelig godt på smak og det er heller ikke noe problem å finne i de fleste butikker landet over.

Spekemattallerken med smørdampet sommerkål og frisk fersken

Ingredienser

spekemat for to:

en halv liten sommerkål delt i to

kokende vann, smør og havsalt til damping

----

fire egg

fire spiseskjeer kremfløte

havsalt, pepper og frisk finsnittet gressløk etter smak

smør til steking

----

fire nypoteter, kokte

300 gr ass. spekemat og salamipølse

flatbrød & smør

ev. potetsalat

fersken eller nektariner kuttet i båter

Sett over potetene til koking, husk at nypoteter pleier å koke raskere enn vanlige og mer kokefaste typer så juster kokeiden deretter.

Mens potetene koker finner du frem en vid kjele og har i vann til det står noen cm. oppover kanten. Tilsett to spiseskjeer smør og en teskje havsalt i vannet. Når det koker legger du i to båter sommerkål, setter på lokk og damper de møre. Sjekk med en kniv at de er så møre som du ønsker. Ta de ut med en hullsleiv og la vannet renne godt av dem. du vil ikke ha masse kålvann på tallerkenen.

Pisk sammen egg, fløte, havsalt, pepper og gressløk og stek eggerøren på svak varme i pannen med litt smør. Skyv den stivnede eggemassen inn mot midten av pannen etterhvert. Pass på varmen og ikke overstek eggerøren, da blir den bare tørr og mister mye god smak.

Kutt opp spekemat og anrett det på tallerken sammen med eggerøre, poteter, sommerkål, potetsalat og fersken. Sett frem flatbrød, smør og rømme på bordet så er det klart til servering.