Spekemat - slik jeg gjør det

norsk og italiensk sommer på samme tallerken

Finnes det noe mer som lyser av norsk sommer enn spekemat? Da jeg var barn spiste vi stort sett spekemat med kokte nypoteter, dampet sommerkål, hvit saus med gressløk og flatbrød. Jeg har beholdt noen elementer fra disse middagene men tilbereder de litt annerledes og jeg har lagt til ting som eggerøre, frisk søt frukt som melon eller fersken og litt salte ting som oliven, bakte tomater og artisjokkhjerter. Som et alternativ til flatbrød går jeg gjerne for focaccia.

Ingredienser

spekemat for to til tre:

300 gr ass. spekemat

90 sekunders eggerøre

oppskåret nektarin eller fersken

syltede artisjokkhjerter

grønne oliven

ovnsbakte cherrytomater

----

knuste nypoteter med hvitløk og parmesan:

500 gr nypoteter, skrubbet

to spiseskjeer vanlig olivenolje

frisk eller tørket timian etter smak

havsalt etter smak

to fedd hvitløk, finhakket

en liten håndfull revet parmesan

----

en liten sommerkål

smør til damping

havsalt etter smakFremgangsmåte

Begynn med potetene. Skrubb de godt under rennende kaldt vann og kok de møre i lettsaltet vann. Koketiden på nypoteter varierer veldig men omlag tjue minutter pleier å være noenlunde passe. Sjekk de alltid med en liten kniv før du heller av vannet og lar de dampe av seg i et dørslag.

Sett ovnen på 200 °C og legg bakepapir på stekeplaten. Hold rundt hver potet med den ene hånden og press med med en gaffel inntil de flates ut og sprekker opp litt i kantene men ikke press for hardt. Pensle potetene med olivenolje på begge sider og dryss over hvitløk, havsalt, timian og parmesan. Stek i gylne i ovnen i omlag et kvarter eller til de er gylne. Bak tomatene på det samme brettet.

Mens potetene er i ovnen plukker du vekk de ytre bladene av sommerkålen og deler den i fire båter. Legg den i en romslig kjele. hell på nok vann til at det når et par cm. opp på kålen og legg i en god smørklatt. Dryss på havsalt og damp kålen mør ved medium varme under lokk. Lag eggerøren etter oppskriften og være generøs med gressløken - det gir god smak.

Finn frem et passende fat eller bruk en stor trefjøl og legg opp skiver av spekemat, oppskåret frukt og det salte tilbehøret i en egen skål. Ha potetene over i en passende bolle, gjør det samme med den varme kålen og eggerøren. Server med brød eller flatbrød.