© 2010–2021 Millas Mat

Spanske torskeboller

croquetas de bacalao

På de fleste spanske fiskemarkeder selges disse godbitere direkte fra oljegryten og folk stimer sammen for et kremmerhus fylt opp med disse knasende sprø bollene. De spises som oftest med aioli til, men jeg liker også og koke en klassisk marinarasaus til disse og klemme frisk sitronsaft over dem. De er sprø, lette og ganske så uimotståelige og smaker så spansk som det kan få blitt. Du vil også få disse servert på nærsagt enhver tapasbar i hele Spania. Torsk og potet på en helt ny måte. Croquetas!

Ingredienser

en halv kilo fersk torsk u/ skinn og bein

en halv kilo poteter i skiver

fire spiseskjeer vanlig olivenolje

fire toppede spiseskjeer hvetemel

litt av kokevannet fra fisken & potetene

tre egg

to store fedd revet hvitløk

en neve frisk finhakket bladpersille

havsalt og sort pepper etter smak

en liter nøytral olje til fritering

friske sitronbåter til servering

Posjer torsken i lettsaltet vann i ca. ti minutter. Ta ut fisken, flak den lett opp med en gaffel og tilsett potetene i det samme kokevannet. La potetene koke seg møre og ta de ut på samme måte som fisken. Mos de godt.

Varm olivenoljen i en kjele og tilsett hvetemelet, rør godt om og spe ut med litt av kokevannet som om du skulle lage en hvit saus. Knekk i eggene og tilsett hvitløk, persille, havsalt og pepper etter smak. Rør det hele godt sammen og tilsett fisk sammen med moste poteter.

Rør videre og la massen tykne godt ved avkjøling. Den skal ha omtrent samme konsistens som fast potetmos. Varm olje i en gryte eller wok til 180 °C og bruk en teskje til å droppe små boller av massen nedi oljen. Friter de til er pent gylne og la de renne av seg på kjøkkenpapir.