© 2010–2021 Millas Mat

Croquetas de Bacalao

spanske potet- og torskeboller

På de fleste spanske fiskemarkeder selges disse godbitene direkte fra oljegryten og folk stimler sammen for et kremmerhus fylt opp med disse knasende sprø bollene. De spises som oftest med aioli til, men jeg liker også og koke en klassisk tomatsaus til disse og klemme frisk sitronsaft over dem. De er sprø, lette og ganske så uimotståelige med god fiskesmak.

Ingredienser

middag for to eller snacks for fire personer:

en halv kilo fersk torsk eller skrei u/skinn og bein

en halv kilo poteter, skrelt og delt

fire spiseskjeer vanlig olivenolje

fire toppede spiseskjeer hvetemel

noe av kokevannet fra fisken og potetene

tre egg

to store fedd hvitløk, revet

en håndfull frisk finhakket bladpersille, spar av litt til garnering

havsalt og sort pepper etter smak

----

nøytral olje til fritering

friske sitronbåter til servering

finhakket bladpersille til garnering

en porsjon fersk tomatsaus eller aioli

Posjer fisken i lettsaltet vann i omlag ti minutter. Ta den ut og flak den lett opp med en gaffel. Tilsett potetene. i det samme kokevannet og la potetene koke seg møre. og ta de ut mos de godt. Ikke slå ut kokevannet.

Varm olivenoljen i en kjele og tilsett hvetemelet, rør godt om og spe ut med litt av kokevannet som om du skulle lage en hvit saus. Knekk i eggene og tilsett hvitløk, persille - krydret godt med havsalt og pepper. Rør det hele godt sammen og tilsett så fisken og potetene.

Rør godt og la massen avkjøles på kjøkkenbenken. Sett den kaldt om det er lenge til du skal steke bollene. Massen skal ha omtrent samme konsistens som fast potetmos. Varm olje i en gryte eller wok til 180 °C og bruk to teskjeer til å droppe små boller av massen direkte nedi oljen. Friter de til er pent gylne og la de renne av seg på kjøkkenpapir.

Serveres sammen med tomatsaus eller aioli, et dryss bladpersille og friske sitronbåter til å klemme over.