© 2010–2020 Millas Mat

Spanske linser fra Extremadura

en rett med pimenton

Denne tradisjonelle linseretten finner du på menyen til mange svært gamle tavernas i visse deler av Spania og særlig i Extremadura der de er kjente for sin pimenton som er tørket paprika. Dette paprikapulveret er ulikt alt annet og kan ikke erstattes med det vi er vant til her hjemme. Heldigvis finnes det nå mange steder i Norge men det kan være du må i en delikatesseforretning.

Spanske linser fra Extremadura

Ingredienser

middag for to:

125 gr grønne- eller brune linser f.eks. Pardina

tre spiseskjeer vanlig olivenolje

fire fedd hvitløk i tynne skiver

en medium finhakket løk

100 gr gulrøtter eller gul paprika i små terninger

75 gr spansk serranoskinke i tynne strimler

en halv spiseskje pimenton dulce (søt spansk røkt paprika)

to til tre flådde plommetomater grovt hakket

en drøy halv dl hvitvin eller vermut

finhakket frisk bladpersille

havsalt og sort pepper etter smak

Skyll linsene godt under rennende kaldt vann og ha de over i en dyp panne. Hell på nok kaldt vann inntil de dekker linsene med noen centimeter, sett på lokk og kok opp. Kok linsene i en halvtime før du sjekker dem første gang. De skal ha litt tyggemotstand men de skal ikke være rå. Koketiden på linser varierer mye så smak alltid på dem for å sjekke. Når de er ferdige heller du de over i et dørslag men ta vare på kokevannet.

Finn frem en dyp panne og varm den opp til medium varme og tilsett olivenolje, finhakket løk, hvitløk og gulrøtter. Fres dette i omlag ett kvarters tid inntil gønnsakene er myke og begynner å få litt farge. Tilsett deretter skinken og fres videre i fem minutters tid.

Rør inn paprika, tomater og hvitvin og kok opp og la væsken koke inn til en fyldig saus. Rør ofte og pass godt på varmen. Rør deretter inn linsene sammen med en drøy halv dl av kokevannet. Tilsett litt mer om nødvendig og la alt koke sammen i ytterligere noen få minutter. Rør inn persillen og smak til med havsalt og pepper. Server gjerne maten på tradisjonelt spansk vis med brød, isvann og et godt glass rødvin.