© 2010–2022 Millas Mat

Spanske linser fra Extremadura

lentejas españolas con pimentón de Extremadura

Denne tradisjonsrike linseretten finner du på menyen hos mange svært gamle tavernas i enkelte vestlige deler av Spania - særlig i Extremadura der de er kjente for sin pimenton. Dette aromatiske paprikapulveret er ulikt alt annet og kan ikke erstattes med vanlig paprikapulver. Heldigvis har det blitt enklere å finne her til lands men se til at det er produsert i Spania. Denne retten smaker utmerket med en bit brød og kanskje en skål aioli eller hvorfor ikke smøre noen lomper med smør og servere. Vil du ha mer grønnsaker kan du gjerne servere en grønn sidesalat også.

Ingredienser

middag for to:

125 gr grønne- eller brune linser, bløtlagt over natten

tre spiseskjeer vanlig olivenolje

fire fedd hvitløk i tynne skiver

en medium finhakket løk

100 gr gulrøtter eller gul paprika i små terninger

75 gr serrano eller spekeskinke, strimlet

en halv spiseskje pimentón dulce (søt røkt paprika)

to til tre flådde plommetomater, grovt hakket

en drøy halv dl hvitvin eller vermut

finhakket frisk bladpersille

havsalt og sort pepper etter smak

Skyll de bløtlagte linsene godt under rennende kaldt vann og ha de over i en kjele. Hell på nok kaldt vann inntil de dekker linsene med noen centimeter, sett på lokk og kok opp. Kok linsene i en halvtime før du sjekker dem for første gang. De skal ha litt tyggemotstand men de skal ikke være rå. Koketiden på linser varierer mye så smak alltid på dem for å sjekke. Når de er ferdige heller du de over i et dørslag men ta vare på kokevannet så plasser en bolle under slik at vannet ikke går i sluket.

Finn frem en dyp panne og tilsett olivenoljen før du setter på varmen, finhakket løk, hvitløk og gulrøtter. Fres dette i omlag ett kvarters tid inntil grønnsakene er myke og begynner å få litt farge. Tilsett deretter skinken og fres videre i fem minutters tid.

Rør inn paprika, tomater og hvitvin og kok opp og la væsken koke inn til en fyldig saus. Rør ofte og reguler varmen etter behov. Rør deretter inn linsene sammen med en drøy halv dl av kokevannet. Tilsett litt mer om nødvendig og la alt koke sammen i ytterligere noen få minutter. Rør inn persillen og smak til med havsalt og pepper. Server gjerne maten på tradisjonelt spansk vis med brød til.