Spansk torsk med spinat, pinjekjerner og rosiner

den mest populære fisken kommer langveisfra

Spanias forhold til torsk (bacalao) er en lang historie. Klippfisk fra Norge er selvsagt en viktig del av den, med baskiske fiskere dro helt til Nord-Atlanteren for å fange sin bacalao freso i tidligere tider. Det er ikke vanskelig å forstå at den er populær for den faste hvite fiskekjøttet smaker utmerket sammen med de typiske spanske smakene fra pimenton, skinke, sherryeddik, chorizo, ansjos eller olivenolje.

Ingredienser

middag for to:

500 gr tykk torskefilet (loin) kuttet i serveringsstykker

fire til fem spiseskjeer grovt havsalt

to spiseskjeer hvetemel

vanlig olivenolje til steking

to fedd hvitløk i tynne skiver

en snau spiseskje spansk røkt paprika (pimenton)

en spiseskje sherryeddik

----

en spiseskje vanlig olivenolje til steking

500 gr fersk renset spinat

to spiseskjeer pinjekjerner

to spiseskjeer rosiner

havsalt og sort pepper etter smak

----

hjemmelaget potetmos til servering

Kutt fisken inn i passende serveringsstykker og "begrav" de i havsalt. Legg de på en tallerken og la de stå i en halvtimes tid. I mens skreller du poteter og setter de over til koking. Rens spinaten og finn frem øvrige ingredienser.

Skyll av saltet under rennende kaldt vann og tørk fisken godt med kjøkkenpapir. Vend deretter fiskestykkene i hvetemel. Varm oljen i en ovnssikker panne og halvstek fisken. Legg den deretter over på en tallerken med kjøkkenpapir. Tilsett hvitløken i pannen du stekte fisken i og tilsett pimenton og eddik. Rør godt og legg fisken tilbake i pannen. Bak den i fem til seks minutter ved 180 °C eller til den er gjennomstekt og flaker seg fint. I mens gjør du ferdige potetmosen og holder den varm.

Mens fisken er i ovnen setter du en wok på varmen og tilsetter olivenolje. Stek pinjekjernene lys gylne sammen med rosinene og tilsett spinaten. Vend på den med rolige bevegelser slik at den forvelles og smak til med havsalt og sort pepper til slutt.

Legg opp potetmosen med spinatblandingen oppå og topp med fisken fra pannen. Drible over litt av paprikaoljen og den sprøstekte hvitløken til slutt. Server straks.