Spansk hvit bønnestuing med pimenton og chorizo

en hverdagsrett som smaker av helg

Finner du rå chorizo i butikken så plukk med deg en pakke. Du vil ikke angre, og hvis alt du har spist er spekede varianter som tapas er jeg overbevist om at du vil like dette. Dette er en fyldig bønnestuing med massevis av smak fra ferske tomater, spansk paprika og et hint frisk sitronolje. Da har du mer eller mindre essensen av Spanias kjøkken i gryten din uten timevis av forberedelser. Et stykke grillet brød til er alt du trenger til så er middagen klar.

Ingredienser

middag for to:

tre små steke-chorizo, kuttet i medium tykke skiver

vanlig olivenolje til steking + litt ekstra til brødet

en stor rødløk, grovhakket

to fedd hvitløk, finhakket

havsalt og sort pepper etter smak

en toppet spiseskje tomatpuré

en teskje hver av røkt og søt spansk paprika (pimenton)

to medium store ferske tomater, kjørt til en grov pure

en spiseskje rødvinseddik

to bokser (800 gr) haricot blanc, godt avrent og skylt

en dl vann

skavet skall av en halv sitron

frisk finhakket bladpersille til garnering

----

grillet brød til servering

Fremgangsmåte

Hell bønnene i en finmasket sil og skyll de godt under rennende kaldt vann. La de renne godt av seg mens du forbereder løk, hvitløk og chorizo. Kjør tomatene i blenderen slik at de er klare for gryten. Bruk en potetskreller til å skave sitronen.

Sett en gryte på medium varme og tilsett olivenolje. Stek chorizo pent gyllen og ta de ut på en tallerken. Tilsett løk og stek den gyllen o myk før du har i hvitløk og lar den steke et minutts tid. Krydre med litt havsalt og pepper før du har i tomatpuré og steker den litt før du rører den inn i løken. Tilsett paprika og fres den lett før du heller på bønner, tomater og vann. Kok opp og tilsett chorizoen tilbake i gryten sammen med eddik og sitronskall og la alt koke uten lokk i noen minutter til gryten er passe fyldig. Blir den for tykk kan du tilsette noen spiseskjeer med vann. Plukk ut sitronskallet når gryten er klar.

Pensle skiver av brød med litt olivenolje og grill de i ovnen eller i en grillpanne til de er sprø og gylne. Gi gryten et lett dryss persille før servering.