© 2010–2021 Millas Mat

Southern Frugal Dinner

koteletter i saus og stekt okra til minne om Phyllis Stokes

Phyllis Stokes var kvinnen bak southernfrugal og hadde en populær YouTube-kanal. Jeg begynte å følge henne i begynnelsen av 2013 og frem til hun gikk bort i januar 2020. Hun ble førdt i 1945 og var dermed en av verdens eldste YouTubere. Hun filmet sine egne videoer hjemme i South Carolina med en tripod plassert på kjøkkenbenken. Phyllis var opptatt av økonomisk matlaging med råvarer i sesong og var flink til å unngå matsvinn. Hennes sønn har pr. dags dato overtatt kanalen der han forteller om sin mor og lager hennes mest populære oppskrifter.

Ingredienser

middag for to:

to store eller fire små svinekoteletter, utbenet

litt hvetemel tilsatt havsalt til panering

nøytral olje og smør til steking

----

gravy (saus):

stekefettet fra kotelettene

to til tre spiseskjeer hvetemel

fem dl kokt vann

tre til fire spiseskjeer teriyakisaus (Kikkoman) eller hjemmelaget

sort pepper etter smak

----

stekt okra:

200 gr fersk okra i grove biter

litt hvetemel til panering

nøytral olje til steking

----

brun eller hvit ris til servering

dressede grønne bønner til servering (aspargesbønner med olivenolje, sitron, s&p)

picklede rødbeter til servering

Skyll risen godt og ha den over i en passende kjele (jeg liker teflonkjele til ris) tilsett vann og havsalt og sett den klar. Vask og tørk okraen godt og kutt den i mindre biter. Ha de over i en pose, tilsett hvetemel og rist godt slik at okraen dekkes. Sett den til side.

Ben ut kotelettene og kutt vekk noe av fettranden om den er veldig tykk. Ellers pleier jeg ikke å kutte vekk fettet før steking men heller etterpå før man spiser. Smaken sitter i fettet - husk det. Paner dem i et tynt lag hvetemel og stek kotelettene pent brune i en blanding av smør og olje og ta de ut av pannen. Bruk stekefettet som er igjen til å lage sausen (tilsett mer om nødvendig før du har i melet.. Dryss deretter i hvetemel og brun det godt for å lage jevning til sausen. Når blandingen er godt brunet sper du ut med vann tilsatt teriyakisaus og koker opp. La sausen koke opp og redusere seg inntil den har ønsket fylde. Legg kotelettene i sausen og la de trekke i noen minutter. Smak på sausen og juster med eventuelt mer havsalt og tilsett pepper etter smak.

Sett en ny panne på medium varme og ha i noen spiseskjeer nøytral olje. Tilsett okra men unngå å få med overflødig mel. La den ligge i fred og steke slik at den blir brun før du begynner å vende på den. Beregn omlag et kvarters steketid siden okra er en tøff grønnsak som trenger endel varme. Smaken minner endel om stekt mais.

Mens risen koker, kotelettene koser seg i sausen og okraen steker lager du de grønne bønnene. De frosne fungerer helt supert. Droppe de i kokende vann rett fra frossen tilstand og kok de i to minutter. Deretter skylles de godt under rennende kaldt vann før du har de over i en bolle sammen med din beste e.v. olivenolje, frisk sitron, litt havsalt og pepper. Miks de lett sammen og la de trekke mens resten av maten blir ferdig.

Anrett maten sammen med noen picklede rødbeter og server. Og ta en skål for Phyllis 🖤