© 2010–2020 Millas Mat

Sosekjøtt fra Ingrid Espelid

sosakjøtt, bankekjøtt eller kjøtt i mørke

Dette er tradisjonsrik vestlandskost så hold tilbehøret klassisk med kokte poteter, stuet kål eller ertestuing og rørte tyttebær. Her på mine kanter kalles dette ofte for bankekjøtt og helt enkelt forklart så er det kjøtt som først brunes og deretter kokes langsomt i sin egen kraft så det danner seg en saus som er smaksatt med løk, nellik og laurbær.

Sosekjøtt fra Ingrid Espelid

Ingredienser

middag for fire:

halvannen kilo storfekjøtt m/bein (bryst, bog eller høyrygg)

fire spiseskjeer hvetemel

en teskje havsalt

en teskje malt sort pepper

smør til steking

seks dl kokende vann

to hele nellik

et laurbærblad

en spiseskje frisk finhakket persille til garnering

Del opp kjøttet i passende serveringsstykker og bland sammen hvetemel, havsalt og pepper i en romslig plastpose. Legg kjøttet porsjonsvis i posen og vend på den så det dekkes av et tynt lag hvetemel. Brun deretter kjøttet porsjonsvis i smør så det forsegles med en fin stekeskorpe.

Legg det stekte kjøttet over i en passende gryte og kok ut pannen med litt vann mellom hver steking. Kraften fra utkokingen heller du over kjøttet i gryten. Gjenta prosessen til alt kjøttet er vendt og brunet.

Skjær opp løken i tynne skiver og brun den i pannen, ha den over i gryten og ha i nellik og laurbær og hell på kokende vann til det så vidt dekker kjøttet. Kok opp og skru ned temperaturen så lavt du kan uten at det slutter å koke. La kjøttet koke i halvannen til to timer inntil det er helt mørt. Det beste er å smake på det.

Hvis du ønsker en tykkere saus kan den jevnes med litt maisenna, smak til med havsalt og sort pepper og om du ønsker sausen mørkere kan du bruke noen få dråper sukkerkulør. Avslutt med et dryss frisk finhakket persille rett før servering.