S. Dahls ristede tomatsuppe og fylte poteter

et måltid for de dagene regnet setter inn

Kombinasjonen suppe og bakt potet kan kanskje synes merkelig for mange men det smaker supergodt sammen. Suppen lages kun på ferske tomater som på forhånd bakes i ovnen og dette får mest mulig smak ut av tomatene sammen med løk, hvitløk og timian. Om vinteren når plommetomatene ikke er i sesong lager jeg en litt annen variant av denne suppen med hermetiske skinnfrie plommetomater og baker hvitløk og løk for seg selv i ovnen med litt olivenolje.

Ingredienser

middag for to:

suppen:

en kilo ferske modne plommetomater

et hvitløkhode delt i to på tvers

en stor rødløk skrelt og delt i båter

noen kvister frisk timian

noen spiseskjeer vanlig olivenolje

havsalt og sort pepper etter smak

en til to klyper sukker

en teskje Worchestershiresaus

en snau teskje balsamicoeddik

litt utblandet grønnskskraft om nødvendig

——

dobbeltbakte poteter:

to store bakepoteter

en god spiseskje smør

en god spiseskje rømme eller creme fraiche

finhakket gressløk etter smak

100 gr revet Gruyere eller myk hvit geitost

et sammenpisket egg

Sett ovnen på 190 °C og bak potetene i en god halvtime for å gi dem et lite forsprang.

Del deretter plommetomatene i to og rødløken i båter. Legg alt dette tett sammen i en langpanne og stikk timian innimellom og legg i det delte hvitløkhodet. Hell over nok olivenolje så alt smøres og dryss på havsalt, pepper og sukker. Miks alt godt sammen med hendene og bak dette i ovnen sammen med potetene i omlag 30-45 minutter til alt er mykt og tomatene har sluppet ut endel saft. Legg potetene til side for avkjøling.

Plukk ut timian, alt løst skall fra tomatene og klem ut så mange hvitløkfedd du kan og hell deretter alt over i en blender. La det dampe av seg noe før du kjører alt sammen til en jevn suppe. Hell den deretter over i en kjele og tilsett Worchestershiresaus og balsamico og smak den til med mer havsalt, sukker eller pepper om det er nødvendig. Juster tykkelsen på suppen med litt kraft om du ønsker og hold suppen varm men ikke la den stå å koke.

Del de lunkne bakte potetene i to og skrap ut innmaten forsiktig med en skje. Legg de tomme potetskallene over i en ildfast form. Miks sammen potetkjøtt, smør, rømme, gressløk, egg, havsalt, pepper og osten og fyll dette tilbake i potetskallene. Gratiner de i ovnen ved omlag 190 °C i 20-25 minutter til de er gylne og lett oppblåste.

Server potetene sammen med den varme suppen.