© 2010–2021 Millas Mat

Søndagskylling - Sunday roast and veggies

britene gjør det helt rett

Det er få ting i denne kaotiske verden som slår komforten av en helstekt kylling som krydres godt og får dyttet smør under skinnet før steking. Å preparere en hel kylling er en liten prosess men ikke særlig komplisert så dette kan alle få til. Du trenger en stor og fersk kylling til dette, en liten tørr og frossen en som ligger langt nedi frysedisken vil ikke fungere særlig bra. Og får du rester har du lunsjen din klar til dagen etter.

Ingredienser

en hel økologisk landkylling på omlag halvannen kilo i råvekt

to store rødløk i tykke skiver

fem eller seks fedd hvitløk m/skall

50 gr kaldt meierismør

noen kvister frisk timian

to appelsiner

noen få spiseskjeer vanlig olivenolje

havsalt og sort pepper etter smak

to teskjeer spansk røkt paprika eller ungarsk paprika

hyssing til å binde opp fuglen med

omlag en halv liter god kyllingkraft

halvannen spiseskje hvetemel (til sausen)

----

poteter og valgfrie rotgrønnsaker (forkokt)

200 gr broccolini

Finn frem en passende langpanne med dype kanter. Du trenger en slik siden du trenger plass til både kylling-en og kraften som skal i. Skrell og kutt rødløken i semi- tykke ringer og fordel de i bunnen av formen. Leg på noen kvister frisk timian.

Tørk godt av kyllingen med kjøkkenpapir og løsne skinnet på hver side av brystbenet slik at du får to lommer. Det letteste er å bruke fingertuppene og være forsiktig så du ikke river opp skinnet med det pleier ikke å være noe problem. Del den ene appelsinen i to og skyv den ene halvparten inni kyllingen. Skrell og knus hvitløken og skyv de inn oppå appelsinen sammen med en ekstra kvist frisk timian. Kutt resten av hvitløken i tynne skiver og dytt de forsiktig innunder skinnet du løsnet sammen med skiver av kaldt smør. Plasser deretter hele fuglen oppå den skivede rødløken i formen.

Drible olivenolje over hele fuglen og krydre generøst med havsalt, pepper og paprika. Gi hele fuglen en god massasje og se til at hele kyllingen er smurt inn med olje og krydder. Kutt deretter av en armlengde lang bit av hyssingen og bind opp kyllingen med ikke for hardt, bare nok til at ben og vinger holder seg på plass under steking.

Hell omlag en halv liter kyllingkraft i formen eller nok til at væsken står nesten over løken. Press ut saften av den andre halve appelsinen og plasser formen midt i ovnen ved 200 °C (180-190 °C varmluft) i omlag halvannen time eller til kyllingen har en kjernetemperatur på 69-72 °C. Øs kraften over kyllingen hvert 20 minutt.

Mens kyllingen steker skreller, kutter og forkoker du de grønnsakene du foretrekker. Her har jeg grove biter poteter, gulrøtter, gulbete, pastinakk og sellerirot som jeg forkoker i ti minutter. Lar de avkjøle seg i et dørslag og fordeler de utover langpannen i et lag. Mikser de lett sammen med noen spiseskjeer olivenolje, havsalt, pepper og timian og baker under kyllingen i omlag tre kvarter eller til de er gylne og møre.

Når kyllingen er ferdig løfter du den forsiktig over på en skjærefjøl og lar den hvile. Sil av all kraften fra langpannen nedi en mugge og bruk den til å lage sjysaus. Sett en kjele på medium varme og smelt halvannen spiseskje smør. rør inn halvannen spiseskje hvetemel og pisk kontinuerlig mens det koker opp. Spe ut med litt og litt av kraften inntil du har en passe tykk saus. La den koke i noen minutter mens du koker broccolini i lettsaltet vann i omlag et minutt. Hell av kokevannet.

Kutt vekk hyssingen av kyllingen og ta ut appelsinen, skjær opp kyllingen i passende stykker og server med ristede rotgrønnsaker, broccolini dresset med noen dråper e.v. olivenolje og noen korn med havsalt og varm sjysaus.