© 2010–2022 Millas Mat

Sommerutgaven av Bolognese

ran drivhuset for ferske tomater

Om sommeren har vi alltid hatt muligheten til å kunne nyte hjemmedyrkede tomater hos oss siden vi har drivhus, og de er så gode at man kan spise de som pålegg med bare noen dråper olivenolje, noen korn havsalt og litt pepper. Her brukes de som pastasaus i en sommerlig variant av bolognese. En tradisjonell rett som vanligvis trenger noen timer med koking men som blir her til en rask variant som lages på en halvtime. Dette smaker friskt og lett og får frem det beste i tomatene. Topp gjerne retten med fersk revet parmesan og ristede pinjekjerner for litt ekstra knas.

Ingredienser

nok til tre eller fire voksne:

500 gr blandede sorter tomater, gjerne cherrytomater og heirloom varianter

en liten rødløk, meget finhakket

en spiseskje god e.v. olivenolje

----

to spiseskjeer druekjerneolje

en liten løk, finhakket

fire fedd fersk hvitløk (knust)

200 gr finhakket lammelever (kan sløyfes)

åtte skiver bacon, finhakket

en spiseskje friske timianblader

en spiseskje friske oreganoblader

400 gr spaghetti eller tagliatelle

en spiseskje tomatpuré

tre spiseskjeer rødvinseddik

havsalt og sort pepper etter smak

Begynn med å dele opp alle tomatene, de minste i to og de litt større i fire båter eller mer. Ha de over i en bolle og miks inn rødløk og olivenolje. Sett de til side inntil de skal blandes i pastaen mot slutten.

Sett en panne på medium varme og ha i oljen sammen med løk, hvitløk, finhakket lever (om du bruker det) samt bacon og urter. Rør og stek det hele godt i omlag ti minutter.

Sett over en stor kjele med vann til pastaen og når den koker har du den i. Kok den helt ferdig og ta ut litt av kokevannet i en kopp. Hell ut resten av vannet og ha pastaen tilbake i kjelen. Rør inn tomatpure og eddik og smak til med havsalt og pepper. Tilsett løk og baconblandingen fra pannen og miks den godt inn sammen med tomatene. Tilsett en spiseskje eller to av pastavannet for å smøre pastaen litt ekstra og topp med mer friske urter og ost om du vil. Server straks.