Somalisk pasta - Suugo Suqaar

oppskrift fra Hawa Hassan

Mange tenker nok ikke på pasta som en del av det somaliske kjøkken men landet var en italiensk koloni fra 1889 og frem til 1960 (med noen mindre opphold da britene tok over). Uansett, det somaliske kjøkkenet er svært påvirket av det indiske kjøkken med mye bruk av de samme krydderiene og sammen med det italienske på toppen så får vi retter som dette. Smaken er helt unik og med kombinasjonen av søt banan og den krydrede sausen får du et ganske så minneverdig måltid. Du kan bruke akkurat den pastaen du vil og vanlig spaghetti eller bucatini er helt fint selv om jeg har valgt konkylier her.

Ingredienser

xawaash krydderblanding:

en hel kanelstang

50 gr hele spisskumin

40 gr korianderfrø

to spiseskjeer hele sorte pepperkorn

seks hele grønn kardemomme

en teskje hel nellik

to teskjeer malt gurkemeie

----

tre spiseskjeer olivenolje til steking

to fedd hvitløk, knust og finhakket

en liten grønn paprika, kuttet i små terninger

en liten rødløk, finhakket

400 gr kjøttdeig eller karbonadedeig

en teskje havsalt + litt ekstra til justering av smaken

to spiseskjeer tomatpuré

en boks (400 gr) knuste tomater, polpa

----

spaghetti eller bucatini til servering

bladpersille eller frisk koriander til garnering

banan (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

Begynn med å lage krydderblandingen. Knekk opp kanelen i mindre biter og rist den lett over medium varme sammen med alle de andre hele krydderiene. Når de lukter godt setter du pannen til side for avkjøling. Etter en liten stund maler du alle krydderiene sammen i en kvern og blander i gurkemeie til slutt.

For å lage sausen varmer du oljen i en gryte og tilsetter løk, hvitløk og paprika. Fres det inntil det er mykt og blankt. ha deretter i kjøttet sammen med havsalt og tre spiseskjeer av krydderblandingen. Hakk kjøttet godt opp mens det steker og blir brunt og rør ofte. Tilsett tomatpureen og stek den litt før den rører inn i kjøttet og hell deretter over boksen med tomater, skyll ut av boksen med omlag to dl vann og tilsett dette i sausen. Kok opp og la sausen småkoke i omlag en halvtime. Smak til med mer havsalt om nødvendig og server sausen over nykokt pasta. garner med urter og skiver av banan på toppen.