Søsters pasta fra Tautra Mariakloster

skinke, erter, fløte og parmesan roer sjelen

Dette pastaretten fikk jeg servert som kveldsmat da jeg var å besøkte et kloster ute på Tautra i Trondheimsfjorden. I det store refektoriet satt vi og spiste maten vår i stillhet slik er vanlig blant Cistercienser-søstrene. Hun som laget maten var oppvokst med denne retten hjemme i USA og jeg har sett den i flere kokebøker, bla. annet hos Nigella Lawson. Søstrene spiser lite kjøtt og mye grønnsaker til vanlig så pasta med skinke var en ekstra liten treat for oss gjester.

Ingredienser

pasta for to:

250 gr farfalle (pastasløyfer)

100 gr grønne erter, frosne

halvannen dl kremfløte

150 gr god bøkerøkt skinke, strimlet

et fedd hvitløk, knust (kan sløyfes)

tre spiseskjeer finrevet parmesan

rikelig med sort nykvernet pepper

revne basilikumblader eller finhakket bladpersille

Sett over vann til pastaen og grønnsakene. Brun skinken lett i pannen sammen med hvitløk og riv parmesanen så den er klar.

Dropp ertene i det kokende pastavannet når det gjenstår to til tre minutter på koketiden. Sil vannet av pastaen og slå i fløte, skinke, halvparten av osten og godt med pepper og rør hele tiden så pastaen absorberer det meste av fløten.

Fordel pastaen i serveringsboller og topp med resten av parmesanen og et dryss til med pepper. Riv gjerne over noen basilikumblader eller hakket persille rett før servering.