Sømandskål i gryte

en dansk skipsrett med curry

Er det fårikål? Er det curry? Er det lapskaus? Svaret er at det er ingen av delene. Dette en en dansk skipsrett med lange tradisjoner selv om den inneholder noe såpass eksotisk som curry. Krydret mat var svært utbredt blant sjøfolk som likte smaken og kokkene fikk god tilgang på krydderier fra havnene de besøkte. Alle sammenkokte retter i en stor gryte var dessuten praktiske når ikke hele mannskapet kunne spise på samme tid. Danskene spiser gjerne dette med rugbrød og en god sennep mens vi nordmenn kanskje foretrekker flatbrød til. Et grønt persilledryss gjør seg alltid men var nok neppe vanlig til sjøs, i landkrabber derimot kan unne oss litt grønt.

Ingredienser

middag for fire:

en medium stor hodekål

to store gulrøtter

en halv sellerirot

en stor løk

seks til syv medium store poteter, skrelt

400-500 gr ytrefilet av svin i terninger

150 gr tykt bacon i terninger

fire røkte pølser som bratwurst, danske kålpølser eller andre pølser du selv liker og får tak i

en god Hot Madras Curry etter smak, jeg bruker til sammen en god spiseskje

hel spisskumin etter smak, jeg bruker tre klyper

fem til seks knuste einebær

litt kokende vann etter behov

havsalt og sort pepper etter smak

Kutt sellerirot og gulrøtter i passende terninger og snitt kålen fint opp. Du kan også skrelle potetene nå men legg de i en bolle med kaldt vann slik at de ikke blir brune før de skal i gryten. Kutt opp kjøttet og baconet og stikk noen små hull i pølsene slik at de ikke sprekker under damping.

Sett en romslig gryte på varmen, tilsett litt smør og begynn med å frese sellerirot og gulrot og dryss over en liten teskje curry mens det steker (du tilsetter mer curry senere). Ta rotgrønnsakene ut av gryten når det har blitt litt gyllent og mykt i kantene og gjør det samme med kålen. Den skal ikke brunes, bare fres den til den faller litt sammen. Ta også kålen ut av gryten. Tilsett litt mer smør om nødvendig og brun svinekjøttet og baconet. Når også dette er brunet og klart tar du det ut og freser den grovhakkede løken i fettet som allerede er i gryten og lar den bli blank og myk. Tilsett resten av curryen og ta den steke sammen med løken så du frigir aromaen.

Når løken er klar tilsetter du all kålen tilbake i gryten sammen med knuste einebær og spisskummin. Oppå der igjen legger du rotgrønnsakene sammen med kjøtt og bacon. Hell på litt kokende vann så det ikke svir seg i bunnen, sett på lokk og la det hele koke i omlag 30-40 minutter. Sjekk innimellom at det ikke koker tørt i løpet av denne tiden men normalt sett er ikke dette noe problem da kålen også frigir endel væske.

Når kålen har fått sin første kokerunde rører du den godt opp og legger i pølser og skrelte poteter. Dytt de litt nedi grønnsakene og gi retten nye 30-40 minutter. Fyll på med litt kokende vann om nødvendig.

Smak til med havsalt og pepper til slutt og dryss over litt finhakket persille før servering.