Småmat og lefsekling

festmat fra Hallingdal

Småmat er tradisjonsrik festmat i Hallingdal, navnet kommer av de små fine bitene av kjøtt og grønnsaker. Dette gjorde at retten skilte seg fra hverdagsmaten så derfor ble det servert til dåp, bryllup og til begravelser. Småmaten smaker salt, derfor spiser man lefsekling til og gjerne kaldt øl også for å nøytralisere saltet. Lag en god porsjon og frys ned så har du herlig mat til de kalde vinterdagene.

Ingredienser

nok til seks voksne:

tre liter kraft kokt på svineknoke, skinkeknoke og fenaknoke

500 gr grytekjøtt av okse

ca. 50 gr lettsaltet sideflesk

300 gr gulrøtter

200 gr kålrot

100 gr gule erter, bløtlagt dagen før koking

en liter kuttede poteter, kokefaste

havsalt og pepper etter smak

----

frisk hakket persille til garnering

lefsekling til servering

Fremgangsmåte

Vann ut knokene dagen før koking og bytt vann minst to ganger i løpet av denne tiden. Legg de utvannede knokene i en romslig kjele og hell på drøye tre liter vann. Noe av vannet koker vekk så du vil ende opp med nok kraft til selve retten. Kok knokene til kjøttet løsner fra benet, beregn 2-21/2 time eller deromkring. Skum av etter behov. Når knokene og flesket er klare tas de ut og både kjøtt og kraft avkjøles. Sil kraften slik at den blir så klar som mulig, dette er viktig for sluttresultatet. Småmaten skal ha klar kraft. Kutt kjøttet fra knokene i fine terninger på samme måte som grønnsakene.

Kok ertene møre i en egen kjele. Kutt poteter, kålrot og gulrøtter i fine biter som matcher ertene i størrelse og kok også disse hver for seg. Tilsett kjøtt og kokte grønnsaker i kraften sammen med ertene og la alt blir gjennomvarmt. Juster smaken med havsalt og pepper og server småmaten med lefsekling og er lite dryss frisk persille.