Sluts spaghetti - pasta alla puttanesca

gledespikens pasta

Om denne retten sier Nigella Lawson; this is pasta cooked in the whore-ish fashion - og da må man jo bare lage det en gang og teste det ut. Historiene om pasta alla puttanesca er mange og det finnes diverse fargerike teorier hvis du googler litt. Jeg vil dog si en ting om ansjos som jeg vet mange ikke orker tanken på. Jeg mislikte selv ansjos i mange år fordi jeg en gang fikk det servert på pizza og den hadde en vond, rusten og sterk saltsmak som var fæl. Men i denne retten har jeg brukt gode italienske ansjosfileter som har ligget i en mild chiliolje. De er perfekte i denne retten og de smelter i pannen - det vil du se selv.

Ingredienser

pasta for to:

to spiseskjeer vanlig olivenolje

fire ansjosfileter av god kvalitet

to fedd revet hvitløk

em halv teskje knuste chiliflak

en boks (400 gr) hakkede tomater

halvannen dl vann (bruk dette til å skylle ut av boksen)

en boks tunfisk i vann eller olje (godt avrent)

en klype sukker om du ønsker

noen sorte delte oliven uten sten

frisk hakket bladpersille i rikt monn

250 gr spaghetti, tagliatelle eller annen pasta du har liggende

Sett over pastavannet til koking og sett en dyp panne på komfyren.

Tilsett olivenolje, finhakket ansjosfilet og revet hvitløk i den kalde pannen før du setter på varmen. La det hele frese lett men ikke bruk for mye varme. Etter omlag fem minutter rører du inn chiliflakene og heller på tomater og vann. Kok opp og tilsett tunfisken etter noen minutter. Juster sausen med havsalt og pepper men smak først for ansjos bidrar med mye saltsmak i seg selv. For å mildne syren fra tomatene kan du tilsette en klype sukker.

Miks inn nykokt pasta, sorte oliven og godt med persille og server den sjødesløst i en bolle med en gaffel og noe passende eller upassende i et glass.