Skalldyrsuppe Milanese

i skallene er det masse smak

Vi nordmenn ser gjerne på rekeskallet som noe vi raskest mulig ønsker å bli kvitt etter at vi har kost oss med reker, loff, smør, hvitvin, majones, dill, hvitløksdressing og hva annet vi liker til rekene. Men vi kaster bort muligheten til å lage en aldeles nydelig suppe med dette rekeskallet. Ikke bekymre deg, du skal ikke måtte sitte og tygge på rekeskallet. Suppen siles etter koking og blir fløyelsmyk og vidunderlig. Så neste gang du har reker, frys ned rekeskallet og lag dette noen dager senere. Du vil ikke angre. Jeg serverer gjerne suppen med smørstekt brød slik du gjerne får den i Italia.

Ingredienser

et kilo reker, renset med skallene separert

en løk, finhakket

en gulrot, finhakket

50 gr sellerirot, finhakket

50 gr purre, finsnittet

et hvitløkshode delt i to på tvers av feddene

en halv dl vanlig olivenolje

en teskje timian

en spiseskje tomatpuré

en boks (400 gr) grovhakkede tomater

en liter vann

to dl hvitvin eller tørr vermut

tre dl kremfløte

en spiseskje maisenna + to spiseskjeer vann

havsalt og sort pepper eller smak

frisk sitron etter smak

et grønt syrlig eple, kuttet i fine små terninger

dill eller persille til garnering

Fremgangsmåte

Tin rekene og rens dem. Legg skallet i en bolle og selve rekene under plast i kjøleskapet. Rens og skjær opp grønnsakene i fine biter, varm olivenoljen i en dyp panne og fres de lett i ca. fem minutter til de begynner å mykne litt. Tilsett tomatpuré, tomater og timian. Bland dette godt inn og tilsett rekeskallet sammen med hvitvin og vann.

Kok opp suppen og skum av med en hullsleiv om nødvendig. La suppen koke i ca. 20 minutter og sil den gjennom en finmasket sil nedi en ren kjele. Kok inn videre til mengden suppe er på omlag en liter og pisk godt innimellom.

Smak til suppen med havsalt, pepper og sitronsaft. Jevn suppen med litt maisenna utrørt i kaldt vann og bruk en ballongvisp for å blande alt godt sammen. Skrell eplet og kutt det i meget små pene terninger.

Øs opp suppen i boller eller tallerkener og legg på en liten håndfull reker og avslutt gjerne med en lien kvist frisk dill eller hakket persille som garnering.