Chili de la Mer i sprø tortillakopper

chili med fisk og skalldyr

Jeg elsker chili og har laget flere varianter både med kjøtt og som rene veganske eller vegetariske retter men ikke så mange med sjømat. Så når jeg kom over denne oppskriften fra Rachel Khoo måtte jeg bare prøve så her er den. Dette er en chili du lager på en times tid, noe som er relativt raskt for en chili som gjerne skal koke lenge. Tilsett den fisken og skalldyrene du selv liker, på bildet har jeg brukt laks, torsk, kamskjell og reker. Men husk at det må tilberedes direkte fra rå tilstand for at det skal bli saftig og godt.

Ingredienser

middag for tre:

tre hvetetortilla eller tre håndfuller tortillachips

to spiseskjeer nøytral olje

tre store fedd hvitløk

tre vårløk

en rødløk

to til tre tørkede røde chili (chipotle)

en toppet spiseskje tomatpuré

en boks (400 gr.) sorte eller røde bønner

en spiseskje nøytral olje

en liten klype malt kanel

en halv teskje malt spisskumin

en halv spiseskje hot paprikapulver (pimenton)

400 gr blandet fersk fisk i terninger

300 gr rå kamskjell og reker

en liten boks maiskorn

----

limesaus:

tre spiseskjeer lettrømme

revet limeskall og juice etter smak

havsalt og sukker etter smak

Finhakk rødløken og vårløken og separer den hvite og den grønne delen. Knus og finhakk hvitløken også og ha bønnene over i et dørslag og skyll de godt under rennende kaldt vann og sett de til side så de får rent godt av seg.

Varm oljen i en dyp panne og tilsett rødløk, den hvite delen av vårløken, hvitløken og den knuste chilien og fres det inntil løken blir blank og myk. Tilsett tomatpureen og stek den i omlag et halvt minutt under omrøring for å ta vekk noe av den bitre smaken. Tilsett spisskumin, kanel og paprika og rør alt godt sammen. Hell over tomatene og skyll ut av boksen med fire dl vann som du også heller i. Kok opp og ha sausen koke med en glippe på lokket i omlag førti minutter. Rør om av og til og tilsett så bønnene slik at de blir gjennomvarme i de siste fem minuttene.

Rør sammen rømmen med en klype havsalt samt skall og saft av en lime og sett den kaldt og varm chipsene lett i ovnen på omlag 175 °C i en fem til ti minutter. Skyll godt av maiskornene og rist de i en tørr panne inntil de har fått gylne flekker. Ta maisen ut av pannen og tilsett en spiseskje olje, fres deretter fisken gyllen og stek kamskjellene i to til tre minutter på hver side.

Smak til chilien med havsalt, pepper og sukker om nødvendig og øs den opp i dype tallerkener eller boller. Tilsett en generøs spiseskje av rømmen og topp med sjømat, ristet mais og grønne ringer av vårløk. Stikk chipsen nedi rundt kanten på bollen og server.

Hvis du vil lage tortillakopper så trenger du tre ildfaste serveringsskåler. Smør den ene siden av tortillaene med olje og plasser den med en smurte siden ned. La de få omlag åtte til ti minutter ved 180 °C inntil tortillaene er gylne og sprø og anrett chilien som beskrevet over.