Sitronstekt torsk med kremsaus og villris

vinterens beste fisk

Det tar ikke så veldig mye lengre tid å lage en fiskerett litt mer fancy så lenge du planlegger godt og gjør ting i riktig rekkefølge. Når samme ingrediens skal brukes i flere ting (her er det løk og persille) hakker du opp alt og porsjonerer det ut. Dermed slipper du å gå frem og tilbake med samme ingrediens og bruke dobbelt opp av kniver og fjøler. Denne torskeretten med villris har en herlig og lett syrlig friskhet i seg og ser veldig fancy ut uten at det ligger masse masse arbeid bak.

Ingredienser

villris:

to spiseskjeer vanlig olivenolje til steking

en halv løk, finhakket

en stangselleri, finhakket

en halv teskje timian, tørket

en teskje lys soyasaus

to dl villrismiks

fire dl kyllingkraft (kokende vann og fond)

havsalt etter smak

----

marinert torsk:

500 gr torskeloin

en frisk lime, revet skall og juice

havsalt og sort pepper etter smak

en halv teskje sitronpepper

en spiseskje vanlig olivenolje

en teskje finhakket bladpersille + ekstra til garnering

fire spiseskjeer smør til steking av fisken/base til sausen

----

sitronsaus:

en finhakket løk

et fedd hvitløk, finhakket

en spiseskje hvitvin eller tørr vermut

en teskje frisk sitronsaft

2 1/2 dl kyllingkraft (kokende vann og fond)

en spiseskje maisenna utrørt i litt kaldt vann

0,6 dl kremfløte

havsalt og sort pepper etter smak

finhakket frisk bladpersille

Begynn med å marinere torsken. Tørk godt av fisken og kutt den inn i passende stykker. Legg de på en tallerken og dryss over krydderier, limeskall og juice og miks alt godt sammen. Dekk med plastfolie og sett kaldt i en halvtimes tid.

Til risen varmer du olivenoljen i en kjele og fres løk og selleri til det er mykt og blankt. Rør inn timian og tilsett soyasausen før du rører inn risen og lar den bli dekket av oljen. Hell på kraft, kok opp og la risen dampkoke under lokk inntil den er klar. Sjekk koketiden på pakken.

Mens risen koker begynner du med fisken. Smelt smøret i en romslig panne og legg i knuste fedd hvitløk. Stek fisken pent gyllen på begge sider og legg den over på kjøkkenpapir. Mens den hviler lager du sausen i samme panne. Behold smøret i pannen og tilsett løken. Når den er myk og blank rører du inn hvitløken. Tilsett vin og kok den nesten helt inn før du tilsetter sitronsaft og heller på kraft. Kok opp og rør deretter inn jevningen. La sausen tykne før du tilsetter fløte og lar den småkoke i et par minutter. Legg opp maten slik du ønsker og garner med det siste av den finhakkede persillen og gjerne en frisk sitronskive.