Sitronrisotto fra Amalfi

risotto al limone

I Lombaria og Piemonte i Italia er risotto sett på som mer erke-italiensk enn pasta selv om begge deler kom til landet i det 15. århundre. I dag er Italia Europas største produsert av ris og til risotto er det risottoris som gjelder. Se etter Carnaroli, Arborio eller Vialone Nano. Riskornene skal være som tykke perler. Husk at risottoris aldri må skylles før bruk, du trenger stivelsen for at den ferdige risottoen skal få den rette konsistensen. Her er risottoen servert med en pannestekt kyllingfilet.

Ingredienser

risotto for to:

to sjalottløk, hakket

en stilk selleri, hakket

----

60 gr meierismør

en spiseskje vanlig olivenolje

300 gr Vialone Nano eller annen god risottoris

en liter kokvarm grønnsak - eller kyllingkraft

skall og saft av en halv sitron

bladene av en kvist frisk rosmarin, finhakket

en eggeplomme

en halv dl revet parmesano reggiano

en halv dl kremfløte

havsalt og sort pepper etter smak

Kjør sammen sjalottløk og selleri til det er meget finhakket i en prosessor. Riv sitronskall og press saften og sett til side sammen med finhakket rosmarin.

Smelt halvparten av smøret i en kjele eller dyp panne sammen med olivenolje og fres løk- og sellerimosen til den er myk og blank, tilsett gjerne en klype havsalt så den ikke brunes. Tipp i all risen og rør godt til alle risen er dekket og skinnende blank av smøret.

Tilsett en øse med kokende varm kraft. La risen absorbere all væsken før du tilsetter en ny øse og rør hele tiden. Hvis du går tom for kraft kan du tilsette litt kokende vann, dette kommer an på risen og hvor mye væske den absorberer. Tilsett finhakket rosmarin og revet sitronskall når risottoen er mer eller mindre ferdigkokt. Husk å smake på risen, ingen risotto har eksakt koketid. Å få risotto der risen ikke er kokt tilstrekkelig er virkelig ikke en god opplevelse.

Finn frem en liten bolle og pisk sammen eggeplomme, sitronsaft, fløte, parmesan, havsalt og pepper. Når risottoen er klar, tar du den av platen og tilsetter eggeblandingen og rør godt. Tilsett resten av smøret og litt mer parmesan om du ønsker det.